vrijdag 3 augustus 2007

filmpjes! (buiten)


Amsterdam biedt traditiegetrouw de nodige open lucht-filmvoorstellingen op zwoele zomeravonden. Dit jaar laten dat soort avonden wat langer op zich wachten dan ons lief is, maar nu lijkt de tijd dan toch echt aangebroken om ergens in de buitenlucht achterover te zitten met een lekker biertje en te genieten van een goede film.

Sinds vele zomers worden er films vertoond op het sfeervolle terras van Het Filmmuseum in het Vondelpark (elke vrijdagavond van half juli tot eind september) en dat is dit jaar gelukkig niet anders. Vanavond staat een klassieker op het Sunsets-programma: The General met Buster Keaton, met een gloednieuwe soundtrack van Joe Hisaishi.

Bioscoop Rialto biedt ook dit jaar weer een interessante collectie voorpremières op het Marie Heinekenplein (15 t/m 18 augustus). Daaronder minstens één film waar wij zeer naar uitkijken: Manufactured Landscapes, waarin de Canadese fotograaf Edward Burtynsky wordt gevolgd als hij aan het werk is in China (foto).

Verder zijn er het Pluk de Nacht-festival (vrijwel dagelijks van 9 t/m 19 augustus op het Stenen Hoofd aan de Westerdoksdijk aan het IJ) en voorstellingen door Filmhuis Cavia (nog t/m 18 augustus op verschillende lokaties.)

Alle genoemde voorstellingen zijn gratis toegankelijk, behalve die bij het Filmmuseum. Maar voor die 3 euro die een kaartje daar kost (inclusief eerdergenoemd biertje) hoeft u het niet te laten.