dinsdag 25 september 2007

going underground


A.s. donderdag gaat de tweede editie van het Amsterdam Underground Festival van start in een aantal ondergrondse ruimtes rond het Centraal Station, waaronder Caisson 1: de startschacht van de boor van de Noord/Zuidlijn. Het caisson is boven de grond gemaakt, en is tot 24 meter diep in de grond gezakt. In 2008 wordt vanuit hier de metrotunnel geboord naar de stations Rokin en Vijzelgracht; nu biedt het ruimte aan de kunst van o.m. Polderlicht-deelnemers Michal Butink (2001 en 2003) en Peter Vink (2007.)

Bewegende fotografie, noemt Michal Butink haar werk zelf. Door het vertragen, loopen of stilzetten van video's wordt een gevoel van eindeloosheid gegenereerd. Minimale en verborgen details worden op die manier uitgelicht; alledaagse bewegingen van mensen krijgen een mysterieuze meerwaarde. Bovenstaande still is uit haar werk Potsdamer Platz. Peter Vink baseert zijn kunstwerken op de lokatie waar ze gesitueerd zijn. Zijn installaties hebben meestal een architectonisch karakter en benutten de totale ruimte waarin ze gebouwd zijn, waardoor de schaal groot is. In het caisson maakt Vink een lichtinstallatie. Ook is er een video-installatie van Claudia Sola. Naast beeldende kunst biedt het Underground Festival allerlei live-muziek, theater en film. Het hele programma is samengeperst in een blokkenschema.

stilte voor de storm

Nog dik drie weken en Polderlicht gaat van start. En net zoals de vorige keren zitten we in een wat typische fase in de organisatie van het project. Vrijwel alle aspecten die ruim van te voren moeten worden geregeld (welke kunstenaar komt waar te staan, afspraken maken met de beheerders van alle lokaties, de promotie) hebben we allemaal zo'n beetje voor elkaar. En het echte opbouwen (plaatsen van de kunstwerken, aanpassen van de lokaties) begint pas een paar dagen vóór Polderlicht. We zitten dus in een soort tussenfase: de spreekwoordelijke stilte voor de storm.

Maar die 'stilte' blijken we ieder keer weer hard nodig te hebben voor het organiseren van wat er op de eigenlijke Polderlicht-avonden gebeurt. Buiten de kunstwerken om, wel te verstaan. Zoals de catering (wat eten we? en waar halen we het?), slaapplekken (voor kunstenaars en medewerkers van buiten Amsterdam), het informatiecentrum (welke informatie? waar halen we die vandaan? en wie bemant de tent?) en de suppoosten (wie bewaakt wat? en op welke avond?) Enfin, u begrijpt het al; we hoeven ons niet te vervelen.

we zijn er bijna...

... maar nog niet helemaal. Vrijwel alle 'suppoost-plekken' zijn ingevuld, op de laatste twee of drie na. We zoeken dus nog een paar laatste vrijwilligers, mensen die het leuk vinden om gedurende een avond (vrijdag 19, zaterdag 20 of zondag 21 oktober van pakweg 18.30 uur tot middernacht) een kunstwerk te bewaken. We bieden een warme maaltijd en een drankje. De unieke sfeer doet de rest. Als het u wat lijkt, stuur dan een mailtje naar ldiephuis@wanadoo.nl. Alvast hartelijk dank!