woensdag 26 september 2007

ida lohman 1961-2007


Bovenstaande Flamingo was één van de werken tijdens de eerste editie van Polderlicht in 2001 en sierde tevens het affiche. Het beeld werd geprojecteerd middels een toverlantaarn, de antieke voorloper van de dia-projector. Wie toverlantaarn zegt, zegt Ida Lohman. Ida was een ware toverlantaarn-specialist, die onder de naam Musiscoop talloze optredens gaf voor jong en oud. Hoewel haar gezondheid al jaren te wensen overliet, bleef ze vol enthousiasme en moed aan het ene na het andere project werken. Gisteren is ze op veel te jonge leeftijd overleden. Ida was een bevlogen kunstenaar en een markant mens; eenieder die haar gekend heeft, wensen we veel sterkte.

licht en taal


Vanaf a.s. zaterdag presenteren onze vrienden van het Eindhovense Centrum Kunstlicht in de Kunst een expositie over kunst met licht en taal: Signaal. De tentoonstelling bevat kunstwerken waarin met neonbuizen cijfers of letters zijn gevormd, zoals ook in neonreclames gebeurt. In de tentoonstelling zijn echter geen reclameboodschappen te lezen, maar verrassende of raadselachtige teksten, cijferreeksen en tekens. De boodschappen roepen vragen op over waarneming, beeld en betekenis, en zijn niet zelden humoristisch van aard.

Signaal toont kunstwerken die gemaakt zijn met neon, maar ook met gloeilampen, TL-buizen en/of projecties. Niet alleen het ons bekende alfabet komt voorbij, maar ook codes als Morse en Braille en dat levert werken op met prachtige abstracte patronen waarin de boodschap verscholen zit. Signaal bevat 19 werken van kunstenaars uit binnen- en buitenland, waaronder Joe Amrhein, Helga Griffiths, Paul Klotz, Anna Lange (foto), Jan van Munster en Giny Vos. Te zien t/m 27 januari 2008. Voor openingstijden klik hier.