woensdag 31 oktober 2007

terugblik [8]


Weeping Willows van (licht-)architectenduo Har Hollands en Kees Bos was wellicht het meest poëtische werk dat dit keer tijdens Polderlicht te zien was. Drie huilende treurwilgen op een rij; hun tranen biggelden langzaam naar beneden om zich te mengen met het water van de Ringvaart. Weeping Willows is geen videoprojectie; het zijn échte druppels die over de glasplaten van overhead-projectoren rollen. En dat is meer dan zomaar een bijkomstigheid.

terugblik [7]


De meeste mensen die we spraken vonden het een beetje een vreemd geval, de container die Rutger Zuijdervelt oftewel Machinefabriek had ingericht met zijn vrienden van Stil Buitenruimtes. Vreemd, maar wel uiterst intrigerend. Want was dit nou eigenlijk voor 'n kantoortje? Wat voor werkzaamheden werden er verricht? En door wie? En wat betekenden al die zieltogende planten op de rekken?

Vele vragen, talloze (mogelijke) antwoorden... maar uiteindelijk draaide het om de sfeer. Die sfeer werd opgewekt door de typische, desolate, op de één of andere manier verwaaid klinkende Machinefabriek-soundscape die de kern was van de installatie (een loop van 40 seconden -al duurde het een hele tijd voordat dat opviel.) Die wat verwaaide sfeer werd versterkt door de draaiende ventilator (de papieren leken elk moment van het bureau af te kunnen waaien) en de rusteloos op en neer schommelende lamp. Om een idee te krijgen van hoe Machinefabriek's soundscape klonk gaat u naar zijn myspace-pagina. Of naar die van ons.