zaterdag 13 september 2008

re-act


Het Eindhovense Centrum Kunstlicht in de Kunst presenteert vanaf 27 september de tentoonstelling re-ACT, met negen interactieve kunstwerken met licht: objecten en ruimtelijke installaties die op verschillende manieren reageren op de bezoeker. Ontdek zelf wat er gebeurt wanneer je het kunstwerk aanraakt, hoe het reageert als je in de buurt komt of hoe je er zelf onderdeel van kunt worden.

In november 2007 schreef Centrum Kunstlicht in de Kunst voor de tweede maal een prijsvraag uit voor beeldend kunstenaars. Kunstenaars werd gevraagd een voorstel in te dienen voor een kunstwerk waarin gebruik werd gemaakt van interactiviteit in combinatie met licht. Op de prijsvraag reageerden 86 kunstenaars, afkomstig uit binnen- en buitenland. Uit deze inzendingen heeft een jury negen voorstellen geselecteerd, die door de betreffende kunstenaars worden uitgevoerd. De resultaten zijn te zien in re-ACT.

Deelnemende kunstenaars zijn Blendid (collectief van David Kousemaker en Tim Olden) uit Bussum, Margarethe Broers uit Amersfoort, Stefan Gross / Stella Boess uit Rotterdam, Carmin Karasic / Rolf van Gelder uit Eindhoven, Ernesto Klar uit Brooklyn (USA), Mirjam van Overbeek uit Eindhoven, Rik van Schendel uit Nijmegen en Polderlicht-deelnemers Paul Baartmans (foto) en Matthijs Muller, beiden uit Amsterdam.

Tijdens de opening van re-ACT op 27 september zal bekend worden gemaakt welke finalist naar huis gaat met de Frits Philips Lichtkunstprijs, bestaande uit een wisseltrofee, een certificaat en een bedrag van € 5000. De tentoonstelling duurt t/m 25 januari 2009.