zaterdag 6 december 2008

heilig(?) vuur


"De tentoonstelling Heilig Vuur in De Nieuwe Kerk laat met ca. tachtig topstukken uit de collectie van het Stedelijk Museum zien hoe divers de religieuze beleving onder moderne kunstenaars is geweest en nog altijd is. [...]

Het aantal bidgroepen in het bedrijfsleven neemt toe, Kader Abdolah trekt volle zalen met zijn bewerking van de Koran en er wordt fel gediscussieerd over hoofddoeken, handen schudden en embryoselectie. Niet zelden met de Bijbel of Koran in de hand, want religie is weer helemaal terug in het publieke debat.

De Nieuwe Kerk springt op deze nieuwe ‘bevlogenheid’ in met een tentoonstelling over religie en spiritualiteit in de moderne kunst. Heilig Vuur bestaat uit topstukken uit de collectie van het Stedelijk Museum, van onder meer: Mondriaan, Malevich, Chagall, Schnabel, Rothko, Bacon, Gilbert & George, Mike Kelley en Marlene Dumas. Veel van de getoonde werken zijn jaren niet te zien geweest."

Tot zover het persbericht van De Nieuwe Kerk. Afgelopen zomer bezochten wij een vergelijkbare tentoonstelling in het Parijse Centre Pompidou. Ook voor ongelovigen viel daar gelukkig genoeg te genieten en dat zal in De Nieuwe Kerk niet anders zijn. Ook los van religieuze connotaties is Heilig Vuur een prachtige tentoonstelling van klassiekers uit de collectie van het Stedelijk. En da's tegenwoordig al heel wat. Vanaf 13 december.

nb In Parijs stond ook Piss Christ (foto) van Andres Serrano opgesteld, in de jaren '80 goed voor de nodige protesten vanwege zijn blasfemische karakter. De curatoren namen hun onderwerp dus niet al te serieus...