vrijdag 17 april 2009

(h)ear XL"Ooit was geluidskunst: Kabaal! Tumult! Begin vorige eeuw raasden de lawaaimachines van de Italiaanse kunstenaar Luigi Russolo ter illustratie van zijn futuristisch manifest Arte dei rumori. In 1952 componeerde John Cage een concertzaal: gekuch van publiek, het voetengeschuifel van de pianist! De legendarische stilte van 4.33 bleek niet aan dovemansoren gericht. Ze diende als opmaat voor geluidskunst in verrassende gedaanten,variaties en frequenties. Klanksculpturen, noise, musique concrète, luidsprekerkunst, ambient, stemkunst.

Inmiddels is sound art evenals klassieke muziek, jazz en pop een gerespecteerde, zelfstandige kunstvorm, die vaak in verband wordt gebracht met beeldende kunst en video-art. Geluidskunst is de kunst van het weglaten. Een klankavontuur dat diep doordringt in ons bevattingsvermogen omdat het ongeorganiseerd het ene oor ingaat en het andere oor georganiseerd verlaat." - Harry Prenger, Heerlen, maart 2009

(h)ear XL is een expositie met installaties, video's, lezingen en workshops over geluidskunst. M.m.v. Gill Arno, Steve Roden, Stephen Vitiello / Seoungho Cho, Paul Devens, Raviv Ganchrow, chacha, Erwin Stache, William Engelen, Slavek Kwi, Pierre Berteth en onze eigen 'Polderlicht-kunstenaar' Ronald van der Meijs.

Tot en met 24 mei in kuS, Willemstraat 91a, Heerlen.