woensdag 3 juni 2009

stem op kunst!

Tot en met 19 juni presenteren drie Amsterdamse kunstenaars hun ontwerp voor een interactief kunstwerk, dat de publiekshal van het nieuwe Stadsdeelhuis in het Polderweggebied moet gaan sieren. Bewoners en ondernemers van Oost-Watergraafsmeer kunnen hun stem uitbrengen: het ontwerp met de meeste stemmen wordt uitgevoerd. Het stadsdeelbestuur wil op deze manier bewoners en ondernemers nauwer betrekken bij het Stadsdeelhuis. Daarnaast moet het kunstwerk 'mensen met elkaar verbinden en een schakel vormen tussen burgers en het Stadsdeelhuis met de mensen die daar dagelijks aan het werk zijn.' Lekker politiek correct dus.

Zo is daar Balie Stroom van Karen Lancel en Hermen Maat, waarin handen het symbool zijn voor contact. Door langs videoschermen te lopen, worden live opnames in beweging gezet. Dit zijn opnames van een aantal balies, waarbij wordt gefocust op handen.

Dan is er Zwevende Woorden van Anne Verhoijsen. Allerlei woorden worden op onverwachte momenten in de publiekshal geprojecteerd. De woorden zijn ge├»nspireerd op de redenen waarom mensen naar het stadsdeelhuis komen. Woorden als ‘dromen’, ‘op zoek’, maar ook ‘ik ben vader geworden’ zweven door de ruimte. In het Arabisch, het Urdu, nog zo wat talen en zowaar in het Nederlands.

Het leukste, want het enige beetje 'stoute' werk op de shortlist is Persoon 14020 van Leonard van Munster: een robotambtenaar die in een glazen spreekkamer werkt. De ambtenaar als machine en andersom. Wachtenden in de publiekshal kunnen contact met hem leggen via hun mobiele telefoon of hun telefoon als afstandbediening gebruiken om iets te laten gebeuren in zijn werkruimte.

Ons lijkt de kans klein dat-ie het gaat worden, maar wij gaan voor Persoon 14020. Als u nou morgen toch naar het Stadsdeelhuis gaat om voor de EU te stemmen, stem dan ook op het kunstwerk van uw keuze. Stembiljetten liggen voor u klaar bij de balie.