woensdag 30 september 2009

another another green world


Another Green World (1975) is ongetwijfeld een belangrijke plaat. Het is de eerste waarop Brian Eno experimenteerde met de instrumentale, minimalistische en atmosferische stukjes muziek die later zouden uitgroeien tot een heel genre: ambient. Maar het is vooral een hele móóie plaat. Waarop genoemde sfeermuziekjes worden afgewisseld met gezongen popsongs met grappige teksten. Waarop -ondanks de 'intellectualistische' insteek- een aantal zéér emotioneel geladen nummers staat. En waarop meestergitarist Robert Fripp zijn mooiste priegelsolo ever speelt. Another Green World is een plaat die na bijna 35 jaar, ondanks of juist dankzij zijn verraderlijke eenvoud, nog steeds geen seconde verveelt.

Deze week verschijnt Another Another Green World, een tribute aan Eno's meesterwerk door de artiesten in het electronische en electro-akoestische genre op het Hoofddorpse Narrominded-label. Ondermeer Garçon Taupe, Spoelstra, Legowelt, Hydrus en Rude66 nemen de nummers van Eno onder handen, en doen dat lang niet altijd even subtiel. Blasfemie of eerbetoon? U mag het zeggen. Leuk is het in elk geval allemaal wél.

Another Another Green World wordt a.s. zaterdagavond gepresenteerd in de kersverse culturele hotspot Delicatessen te Amsterdam-Oost. Met ongetwijfeld licht ontregelende optredens van Spoelstra, Puin+Hoop, Hydrus en HakkiTakki...