dinsdag 13 oktober 2009

het leven gaat snel


"De films [...] gebruiken de plasticiteit van het bewegend beeld en de inherente dialectiek tussen het continue en het instante om te focussen op de spanning tussen de tijd van het kijken, de inherente tijd van het beeld en de existentiële dimensie van tijd."

Voor wie zich door dit soort gezwollen taalgebruik niet laat weerhouden, heeft het Utrechtse Impakt-festival -dat morgen begint- veel te bieden. Performances, gigs, exposities, sites en een symposium, allemaal met het thema: de Beleving van Tijd ('Accelerated Living'). Heel interessant op voorhand lijkt 9 Beet Stretch van Leif Inge, oftewel de Negende van Beethoven (ta-ta-ta-taaaaaa!) digitaal uitgerekt tot een stuk van exact 24 uur, zonder dat er sprake is van enig toonhoogteverschil.

En dan is het jaarlijkse Panorama-programma in arthouse-bioscoop 't Hoogt, waarin een overzicht wordt gegeven van de betere film- en videoprodukties uit het internationale festivalcircuit. Kortom: een ware schatkist, en dat op een half uurtje treinen hier vandaan. Maar we gaan niet. Geen tijd.