donderdag 7 oktober 2010

luchtkasteel muzyQ

Eén van de gebouwen in de laatste Polderlicht-route (nu bijna een jaar geleden) was het toen gloednieuwe muziekmakerscentrum muzyQ. Van buiten een poepbruin architectonisch gedrocht, van binnen hééft het wel iets... voor wie houdt van kaal en industrial. Maar goed, het gaat er dan ook puur en alleen om de muziek; de rest zit, zo benadrukte initiatiefnemer en eigenaar Robin Lemmers keer op keer, alleen maar in de weg. Iets anders dat Lemmers niet naliet om te benadrukken was dat zijn centrum geheel zonder overheidssteun tot stand kwam. Maar hij vertelde er niet bij dat stadsdeel Oost zich voor vele miljoenen garant had gesteld.

Die garantstelling betekende deze week het einde van het door 'koningin van Oost' Fatima Elatik (PvdA) aangevoerde stadsdeelbestuur. Wat was het geval? De stadsdeelraad is lange tijd in de waan gelaten dat Oost garant stond voor negen miljoen euro. Het muziekmakerscentrum blijkt fors verlies te draaien, de bank wil centen zien, en het stadsdeel moet ervoor opdraaien. En dan blijkt dat het bestuur -achter de rug van de raad om- een garantstelling van liefst vijftien miljoen heeft afgesproken. Een politieke rel is het gevolg, de PvdA trekt het boetekleed aan en de coalitie valt uit elkaar.

Maar wat nu? Lemmers en zijn muziekbunker blijven door de garantie-constructie uit de wind (voorlopig althans) maar het stadsdeel zit nu ineens met een megaschuld opgezadeld. Een schuld waarvan -zo vrezen wij- een groot deel zal worden afgewenteld op de begroting van de afdeling Cultuur. En dat betekent: minder leuke dingen voor u en ons. Dan ontstaat de idiote situatie dat een gebouw dat een verrijking voor de cultuur en voor Oost moet betekenen, heel veel ándere cultuur in datzelfde Oost de nek om dreigt te draaien.