zaterdag 13 november 2010

culturele kaalslag #7: zonder rembrandt geen warhol

(Ruut Weissman, artistiek leider van de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie, en gevierd regisseur, wordt geïnterviewd in Het Parool:)

"[Wilders] richt zich tegen de mensen met smaak, eloquentie en eruditie. Hij wil ze de schoonheid ontnemen waarvan ze genieten. [...] Hij is vaak aangevallen door deze groep. Die gaat hij nu terugpakken. Hij is een rancuneuze politicus. [...] Een beschaafde maatschappij moet de ruimte bieden aan kunst. [...] Kunst is pure voeding."

"Ik maak ook musicals. Dat is toegepaste kunst, en die heeft altijd zijn wortels in de seieuze niet-commerciële kunst. Als je je verdiept in de lay-out van een voetbalshirt, kom je ook uit bij een beeldend kunstenaar die ooit zat te klooien. Zonder Mozart hadden The Beatles niet bestaan, zonder Rembrandt geen Warhol. [...] Soms duurt het even voordat we iets waarderen, kijk maar naar Van Gogh. En ja, ik weet dat hij geen subsidie kreeg, maar hij is straatarm gestorven en dat wens ik de grote kunstenaars in dit land, die zichzelf nu nog niet kunnen bedruipen, niet toe."