dinsdag 7 december 2010

polderlicht@dwars


Deze week in
Dwars door de Buurt:


Polderlicht@home:
(licht-)kunst in donkere dagen

Kunst en cultuur liggen momenteel onder vuur. Het rechtse kabinet wil ingrijpende bezuinigingen doorvoeren, deels omdat 'de kunst zich van de mensen heeft afgewend'. Grote onzin, zeggen Loes Diephuis en John Prop. Hun nieuwe project Polderlicht@home toont licht-, geluid- en videokunst bij allerlei mensen thuis. U loopt door de Oosterparkbuurt en bekijkt bijzondere, eigentijdse kunstwerken in andermans privédomein.


Loes Diephuis:
“Zoals de Dwars al eerder schreef, hebben we ons laten inspireren door een vergelijkbaar project in het Duitse Ruhrgebied. Daar hadden ze zestig locaties in zes gemeenten, wij doen het met ruim vijftien locaties in de Oosterparkbuurt. We hebben een paar semi-publieke plekken, bijvoorbeeld een meubelwinkel, maar het overgrote deel bestaat uit privé-adressen: woningen van buurtbewoners. Op elk adres staat een lichtinstallatie, videowerk of geluidsobject. Eigenlijk hetzelfde soort kunst dat we tijdens Polderlicht in het Polderweggebied lieten zien, maar dan wat kleiner.”

John Prop: “Alle kunstwerken moeten goed passen in de ruimte waar ze komen te staan, daar hebben we veel energie in gestoken. Sommige kunstwerken staan in de woonkamer, andere bijvoorbeeld in de keuken of op zolder. Ook de persoonlijkheid van de bewoner(s) speelt een rol: het gaat ons om de wisselwerking tussen kunstwerk, locatie én degene die er woont of werkt. Of dat gelukt is merkt de bezoeker vanzelf, want de bewoner doet zelf open en laat het kunstwerk zien. We zijn erg trots dat onze gastheren en -vrouwen dit experiment met ons willen aangaan. Ze openen hun deuren voor mensen die ze niet kennen! Zonder hen zou dit project niet mogelijk zijn.”

Loes Diephuis:
“We tonen eigentijdse kunst, waarvan een deel speciaal wordt gemaakt voor Polderlicht@home; professionele werken van zowel gerenommeerde kunstenaars als veelbelovende nieuwkomers. En we hebben één prachtig historisch lichtobject in bruikleen van het Museum Kunstlicht In De Kunst te Eindhoven. Historisch wil zeggen uit 1981, maar voor lichtkunst is dat al behoorlijk oud.”

John Prop:
“Polderlicht@home werkt als volgt: je koopt een kaartje en krijgt daarbij een plattegrond, met alle adressen. Daarmee kun je overal één keer naar binnen. Er is geen vaste route, je bepaalt zelf de volgorde. Het is goed mogelijk om de hele route in één middag te lopen. Om het voor onze gastheren en -vrouwen een beetje behapbaar te houden is het aantal kaarten beperkt.”