zaterdag 30 juli 2011

een dagje rotterdam


1. Op het voormalige terrein van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij staat Neêrlands grootste expositiehal: de sfeervolle Onderzeebootloods. Het Scandinavische duo Michael Elmgreen & IngarDragset realiseerde er de enorme installatie The One & The Many. In de schimmige hal zien we een vier etages hoog flatgebouw, een openbaar toilet, een eenzame draaimolen en een louche parkeerterrein. Op het tweede gezicht blijkt zich daartussen een aantal figuranten op te houden: een hoodie hangt tegen een lantaarnpaal; een jonge moeder op een bankje heeft meer aandacht voor haar iPod dan voor haar kinderwagen; op een hekje zitten twee buurtwachten (of zijn dat echte suppoosten?) Een voor deze omgeving veel te dure auto wordt vakkundig gesloopt.

John: "Elmgreen & Dragset bouwden een mistroostige Vogelaarbuurt na. De catalogus refereerde aan Clockwork Orange, maar Andrea Arnold's Fish Tank is een betere vergelijking."
Loes: "Het zijn de kleine details die het meest intrigeren. Zoals een opgezette rat die naar een standbeeld in een perkje kijkt. Of een kunstboek dat in de vuilcontainer is geflikkerd. Het geheel ziet er goed uit, maar wat de installatie méér wil zijn dan een prachtig uitgevoerd decor, blijft toch een beetje een raadsel."

2. Aan de overkant van het water, in ateliergebouw Kunst & Complex, bezoeken we de alweer 17e aflevering van het Rotterdam VHS Festival. Zoals gebruikelijk bestaat het programma uit een selectie korte kunstfilms uit alle windstreken in talloze stijlen. Computeranimaties, (ultra-)korte documentaires en allerlei meer en minder maffe vondsten wisselen elkaar in hoog tempo af. Het publiek is enthousiast (elk filmpje krijgt applaus) en het bier vloeit rijkelijk.

Loes: "Wat opvalt is de hoeveelheid humor in de selectie. Daarin herkennen we de hand van mede-organisator Niels Post. Ga zo door, Niels!"
John: "Maar niet alles valt in de categrorie 'leuk'. Het laatste filmpje was het langst én het ongemakkelijkst. Alledaags van Vincent Dekkers is een videoportret van een Haags stel übertokkies. (Extreem) overgewicht, rookverslaving, de voedselbank en de Kinderbescherming: niks blijft ons bespaard... Tila en Jethro zouden zó in de Onderzeebootloods kunnen figureren."