vrijdag 30 september 2011

uit het depot


Hoewel een groot deel van de geëxposeerde werken nogal formalistisch en daarmee enigszins afstandelijk van toon is (denk minimalisme, arte povera, conceptuele- en videokunst) maken de enorme hoeveelheid en de magistrale setting een bezoek aan de expositie Out Of Storage in de Maastrichtse Timmerfabriek zeer, zéér de moeite waard. Nog eens los van de vele werken die het hart (althans het onze) wél direct beroeren. Daarvan twee voorbeelden:

1. In de hilarische gooi- en smijtfilm Painter neemt Paul McCarthy het abstract expressionisme danig op de hak. Tussen bezoekjes bij de psychiater en groepstherapie-sessies door kwakt een action painter met ketchup, mayonaise en verf (red, yellow and blue) zijn diepste zieleroerselen op het canvas en maakt in één moeite door een gigantische smeerboel van zijn atelier...

2. Respect van Erik van Lieshout is een op harde hiphop gemonteerd soort docudrama waarin ons Erik een jonge homosexueel helpt een vriendje te vinden: "Vind je die lelijke Chinees écht leuk?" De zoektocht lijkt alleen maar trammelant met allochtone hangjeugd op te leveren en dus gaat Van Lieshout uiteindelijk zelf maar staan tongen met de jongeman! Zoals de kunstenaar was in Zomergasten, zo is hij ook in zijn werk. De film wordt getoond in een knullig ogend soort hut vol krakkemikkige triplex 'Rietveld-stoelen'.

Out Of Storage duurt nog t/m 18 december. Ga kijken!