zaterdag 11 oktober 2014

another green world


21.45 uur, Boschstraat Maastricht - Een Hindoestaans stel staart gebiologeerd naar een videoprojectie achter een etalageraam. De man doet een poging om aan de vrouw uit te leggen hoe de film is gemaakt, maar begrijpt het zelf ook niet helemaal. Het betreft Diemerzeedijk (2007) van Driessens & Verstappen, één uit een serie landschapsfilms die het duo maakte in en rond Amsterdam-Oost. Eigenlijk is het niet zozeer een film maar een knap gemonteerde serie foto's die op één punt zijn gemaakt, iedere week één, steeds op een vast tijdstip, en dat gedurende een heel jaar. Hoewel de vier seizoenen voor onze ogen voorbij glijden, ademt de intrigerende projectie op de eerste plaats rust.

Naast Diemerzeedijk zijn er deze maand elke avond, onder de noemer Out There, nóg veertien videoprojecties te zien in etalages in de Maastrichtse binnenstad, alsmede enkele foto's in lichtbakken en een aantal binnenvertoningen in de voormalige Sphinx-fabriek. Al deze werken hebben landschap als thema, en groen is dan ook de dominante kleur, maar er is volop variatie. Sommige films zijn grappig, andere juist schimmig. Atomic Elroy filmde een trip vanaf zijn brommer en verpixelde die tot een abstracte reis door gekleurde blokken. De onschuldige boompartijen in het drieluik van Semiconductor worden door de schrille begeleidingsmuziek uiterst unheimlich, hetgeen nog eens wordt versterkt door de akelige galm in de vrijwel verlaten winkelstraat. Al met al zeker een bezoekje waard.

Even terug naar Driessens & Verstappen: zij zullen tijdens ons project Parklicht een andere, zéér toepasselijke landschapsfilm tonen.