dinsdag 6 januari 2015

parklicht | ceci n'est pas un festival


Lyon, Eindhoven, Berlijn, Gent, Praag, Turijn, New York, Jeruzalem, Amsterdam... overal zijn lichtkunstfestivals. Want lichtkunstfestivals zijn het tegenwoordig he-le-maal. Vrolijke, kleurrijke lichtinstallaties in stedelijke omgevingen tijdens de donkerste dagen van het jaar: het ligt voor de hand dat het werkt en dat dóet het dan ook. Het (b)lijkt dé manier om de toeristische winterdip te bestrijden en is daarmee de natte droom van menig city marketeer. Sponsoring door hotelwezen en vervoersector ligt voor het grijpen. Ontwerpbureaus zien een lichtend gat in de markt en voorzien al die festivals van al dan niet interactieve installaties. Logisch dat negentig procent van het gebodene valt in de categorie entertainment.

Het Amsterdam Light Festival (ALF) maakt honderdduizenden bezoekers blij. En dat gunnen we al die bezoekers en de organisatie van harte. Maar wij, Polderlicht, waren én zijn er voor de kleinschaligheid. Voor de intimiteit. Voor de kunst. Bij de selectie van de Parklicht-kunstwerken zijn we bewust gegaan voor het ‘kleine’, het ‘stille’. Voor anti-spectaculair. Dat we daarmee sommige bezoekers misschien teleurstellen is jammer, maar we rekenen erop dat we anderen er juist mee plezieren. Natuurlijk komt die kleinschaligheid mede voort uit een budget dat nog geen drie procent is van wat zo'n ALF te besteden heeft, maar het is ook en vooral een 'ideologische' keuze. Parklicht is immers geen festival maar een tentoonstelling. Die, zo hopen we, recht doet aan de historische, ecologische en vooral verstilde kwaliteiten van Park Frankendael. We gaan het zien; nog twee nachtjes slapen...
___________________________

Op de foto een werk van Joris Strijbos, zoals dat vorig jaar te zien was bij onze vrienden van het Schiedamse Winterlicht. Dit is niet het werk dat Joris overmorgen in Park Frankendael laat zien, en als het dat wel was zouden we het hier niet tonen. Parklicht blijft immers, ook twee dagen van tevoren, een verrassingstocht.

Parklicht - lichtkunst in Park Frankendael | donderdag 8 t/m zondag 11 januari van 17.00 tot 22.00 uur | Toegang gratis | Download hier de plattegrond.