vrijdag 9 januari 2015

"een volk dat voor tirannen zwicht..."

"Als één Charlie staan wij hier om onze afschuw uit te spreken over de barbaarse aanslag op Charlie Hebdo. Wij betonen ons medeleven met de Parijse slachtoffers van deze terreur. En wij betonen onze solidariteit met alle journalisten en alle politiemensen die dagelijks pal staan voor ónze vrijheden.
 
Terroristen proberen angst en verdeeldheid te zaaien. Op internet zagen we hoe meedogenloos ze te werk gingen. Dat boezemt angst in. Vanzelfsprekend. Maar moed is niet de afwezigheid van angst, moed is het kunnen overwinnen van angst. Wij zullen iedere angst overwinnen. Cartoonisten gaven opnieuw het goede voorbeeld: zelden verschenen zoveel en zulke goede cartoons als gisteren en vandaag.

Terroristen proberen ook verdeeldheid te zaaien. Maar wij láten ons niet uit elkaar spelen. Wie wij ook zijn en waar wij ook vandaan komen, wij blijven als één man/vrouw staan voor ónze vrijheid. In Parijs en overal in Nederland (ik begreep in 34 steden) en in de wereld, demonstreren op dit moment mensen zoals u en ik. Mensen die het principe huldigen 'leven en laten leven', die de bekrompenheid en het fanatisme van fundamentalisme verwerpen, die wél beschikken over relativeringsvermogen en over gevoel voor humor. De terroristen bereiken niets, behalve dat er binnen een dag massaal en gezamenlijk tegen hun aanslag wordt gedemonstreerd.

Een aanslag kan ook in Nederland plaatsvinden, zoals met Theo van Gogh. Hoe opener en vrijer een samenleving, des te kwetsbaarder zij is. Dat wil niet zeggen dat wij niet wéérbaar zijn. Onze kracht is juist dat wij onze samenleving met al haar vrijheden niet anders wíllen en zullen inrichten. Onze boodschap aan de vijanden van de vrijheid is: Wij zullen niet wijken. Géén millimeter. Nooit. Daarom staan wij hier.

De Fransen zeggen: 'Je suis Charlie'. Ik ben Charlie. Wij zeggen aan de Fransen: Wíj zijn óók Charlie, met jullie!"

Aldus Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, gisteravond tijdens de demonstratie op de Dam. We hadden andere verplichtingen, anders waren we erbij geweest. Wij zijn Charlie!