zaterdag 28 maart 2015

bye bye borneohof!


Vandaag hebben we met lichtontwerper/-kunstenaar Herman Kuijer diens lichtinstallatie uit de nok van verzamelgebouw De Borneohof aan het Javaplein in Amsterdam-Oost verwijderd. Met enige weemoed, want Lichtkunst In De Borneohof is nu écht afgelopen. Wat begon met een spontane inval na een bezoek aan de nabijgelegen bioscoop Studio/K, resulteerde uiteindelijk in drie verschillende lichtkunstwerken die elk één winter (en die van Herman zelfs twee winters) vanaf zonsondergang te zien zijn geweest. Peter Vink bedacht de eerste van de drie installaties en deed dat op zijn typische site specific manier door een architectonisch element in licht 'door te trekken'. Het jaar erna was het de beurt aan Paul Baartmans die een door de wind 'aangedreven' installatie met een verhalend element (en enige milde humor) neerzette. Herman Kuijer tenslotte wist eenvoudige gekleurde neonbuizen zó te plaatsen dat ze een caroussel-achtige vorm suggereerden. De werken hebben de winterse weersomstandigheden doorstaan en stuk voor stuk zonder mankementen gefunctioneerd. En ze vormden, zonder ál te nadrukkelijk aanwezig te willen zijn, een 'baken in de buurt'.

We danken Peter, Paul en Herman voor hun mooie werk. We danken bewoner Andy voor zijn vertrouwen en nimmer aflatende enthousiasme. En we danken het stadsdeel, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de Alliantie en Geusebroek Verheij Architecten voor de financiële steun. Vanaf nu is het weer donker boven het Javaplein, maar wie weet wat de toekomst brengt... 

Op de foto van links naar rechts: Peter Vink: Javaplein12f (winter 2011-2012) | Paul Baartmans: LUX (winter 2012-2013) | Herman Kuijer: zonder titel (winter 2013-2014 en winter 2014-2015)