woensdag 1 juli 2015

polderlicht-plannen


Ook in de tweede helft van 2015 zitten we niet stil. Maar eerst even iets dat we niét gaan doen: City Lights. Dat was de naam van een videokunstproject dat we komende winter hadden willen opzetten in Oostpoort, oftewel het Polderweggebied in Amsterdam-Oost, de plek waar we ooit zijn opgestart en waar de naam Polderlicht deels op is gebaseerd. Twintig video-loops, met ‘licht in/aan/op de stad’ als Leitmotiv, hadden een wandelroute moeten vormen door het gebied, langs drukke en minder drukke plekjes. Omdat de dienstdoende projectontwikkelhaaien en onroerend goed-eigenaren (zonder wiens steun zo'n project helaas onmogelijk is) niet het fatsoen hadden om zelfs maar te reageren op onze plannen -nota bene nadat we die plannen op hun verzoek op papier hadden gezet- hebben we vroegtijdig de stekker uit City Lights getrokken. Niet leuk, zonde van de moeite... maar graag of niet.

Afgelopen weekend zijn drie nieuwe expo’s gestart in Etalagegalerie Inkijk. Begin september volgen er weer drie, van respectievelijk Stefan Gross, Jeffry Koopman en gelegenheidsduo Carin Baeten en Karen Maes. Daarna, het is dan inmiddels begin november, volgen er weer drie, dit keer met een overkoepelend thema, of techniek zo u wilt: licht. In het kader van en als aanvulling op het Amsterdam Light Festival, de vierde editie waarvan de voorbereidingen alweer gaande zijn, tonen we drie totaal verschillende lichtkunstinstallaties, waarvan in elk geval één van Domenique Himmelsbach de Vries en één van Paul Baartmans.

Onder de naam Lichtjaren organiseren we een lichtkunsttentoonstelling in de sfeervolle, ondergrondse ruimtes van het Kunstfort bij Vijfhuizen in de Haarlemmermeer, één van de forten van de Stelling van Amsterdam. Een kleine twintig lichtobjecten en –installaties vanaf 1972 tot op heden. Geen droge geschiedenisles maar een niet-chronologische opstelling die draait om optische effecten, esthetiek en kijkplezier. Met werk uit de collectie van voorheen Centrum Kunstlicht In De Kunst te Eindhoven (u weet wel...) dat wordt aangevuld met eigentijds(er) werk van zowel Polderlicht-bekenden als voor ons nieuwe namen. De opening is op 4 oktober, de tentoonstelling loopt tot en met 6 december. Voor de verandering is dit géén gratis toegankelijk Polderlicht-project: u betaalt een bescheiden bedrag (€ 3,50 voor volwassenen) aan entreegeld. Daarvan wordt een uniek stukje Nederlandse (krijgs-)geschiedenis alsmede Unesco-werelderfgoed onderhouden, dus dat is money well spent. We houden u op de hoogte.