woensdag 8 juli 2015

den haag vandaag

Abel Wolff: Het Doel en de Middelen | Een sculptuur van Nick Ervinck bij Vormidable

Vanmiddag waren we voor de tweede keer deze week in Den Haag. Allereerst om de eindexamenexpositie van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten te bekijken. Met als doel: één of meerdere kunstenaars ‘scoren’ met werk dat geschikt is om in onze Inkijk-galerieën te tonen. Dat is helaas niet gelukt, niet in de laatste plaats omdat het minieme plattegrondje dat we bij de ingang kregen aangereikt de wirwar van oud- en nieuwbouw nog overzichtelijker maakte dan-ie van zichzelf al is
– waardoor we lang niet alles hebben kunnen vinden. Niettemin was het bezoek de moeite waard, dankzij een aanvankelijk minimale maar zeer verrassend uitpakkende performance van Natela Lemondzhava en de geweldige multimedia-installatie van Abel Wolff, waarin een lange, brede film-loop over een overhead-projector wordt getrokken. Op de muur zien we allerlei seventies foto-, audio- en video-apparatuur voorbijtrekken, begeleid door een ‘soundtrack’ uit een ouderwets, nét niet helemaal gesloopt cassettedeck. Erg goed, dit Het Doel en de Middelen. 

Vervolgens togen we naar het Lange Voorhout, waar onder de titel Vormidable een kleine twintig sculpturen van Vlaamse kunstenaars staan opgesteld. De korte maar zeer prettige beeldenroute toont veel variatie in aanpak en niveau, en in vergelijking met het Amsterdamse ArtZuid ook veel humor en lichtvoetigheid. Zo is er een heuse ‘gevangenis’ van Leo Copers: een traliewerk ter grootte van een telefooncel waarin u zichzelf of iemand anders kunt opsluiten voor slechts één euro per vijf minuten – da’s toch géén geld om even van uw lastige kinderen af te zijn! We eindigden de middag in het sfeervolle atelier van Willem Marijs, uiterst innemend geluid- en lichtkunstenaar van de oude stempel. Willem is al sinds de jaren ‘60 gefascineerd door de kenmerken en gedragingen van de ogenschijnlijk ordinaire TL-buis en heeft daar een bijzonder fijn oeuvre mee opgebouwd. Eén van zijn TL-werken zal te zien zijn tijdens ons komende project Lichtjaren.