maandag 14 september 2015

maandag muziekdag | 5. de tien favoriete platen van jeffry koopman

Jeffry Koopman: sculptuur | Scramble Channel: Scramble Channel

Naar wat voor muziek luisteren beeldend kunstenaars? Welke muzikanten en/of muziekstijlen- en stromingen inspireren hen bij het maken van hun werk? We vroegen een aantal kunstenaars om een lijstje met hun tien favoriete platen. Jeffry Koopman exposeert momenteel in onze Inkijk-etalagegalerie in metrostation Waterlooplein met Just a Shitload of Sculptures, werk dat volgens de kunstenaar handelt over waanzin, oorlog en geweld, eenzaamheid in een door technologie gedomineerde wereld en meer van zulk gezelligs. Het zat er dan ook dik in dat we hier te maken hebben met een liefhebber van blackmetal, industrial en/of andere fijne deprimerende klanken die geschikt zijn om de visite de deur uit te jagen. Jeffry's lijst voldoet voor een groot deel aan die verwachting en gaat met Current 93 en Throbbing Gristle zelfs nog een stap verder qua naargeestigheid. De gekte van ondermeer Snakefinger en The Fugs biedt dan weer de nodige relativering. Nou ja... relatief dan, hè. Het Rotterdamse duo Scramble Channel is vertegenwoordigd met een charmant rammelende, sterk door jaren '80-electrowave beïnvloede internet-only uitgave waar wij erg blij van worden. De link staat hieronder vermeld: doe er uw voordeel mee.

Jeffry: “Hierbij een lijst van tien platen die ik gebruik om in de juiste stemming te komen om mijn werk te maken. In mijn geval is er zeker een relatie tussen mijn werk en de muziek die ik luister. Maar ook het type werkzaamheden en de muziek matchen. Het meeste is wat duister... variërend van energieke agressie, verwarring, paranoia en lethargische depressie tot absurde humor.”

SPK – Auto Da Fé
Current 93 – Black Ships Ate The Sky
Throbbing Gristle – Best of... vol. 1
Snakefinger – Greener Postures
The Fugs – The Fugs
Slayer – Reign in Blood
Destroy All Monsters – Bored  
Public Enemy – It Takes a Nation of Millions to Hold Us Back
Scramble Channel – Scramble Channel (digitaal album)
Lux and Ivy's Favorites Volume 1 t/m 11 – Compilaties met favorieten van Poison Ivy en Lux Interior van The Cramps: garage, country, proto-punk en veel obscuur rockabilly/hillbilly-spul en novelty records. Uhm ja ik smokkel een beetje met de laatste, maar dat komt omdat ik dit als één enorme map op mijn hard disk heb staan...