vrijdag 4 december 2015

zen-zijn | 禪

Eun Kyoung Hwang: Domestic Totems (2014)


Zinnenprikkelend en Zen is de ondertitel van onze tentoonstelling Lichtbaden in CBK Amsterdam. Enigszins tegenstrijdig, nietwaar? Zen gaat immers om het kalmeren van de zintuigen, het neutraliseren van impulsen, het tot stilstand laten komen van het zijn. Hoe moet dat in een lichtkunsttentoonstelling vol beweging en geluid? Welnu, het is ons opgevallen dat bezoekers van Lichtbaden alle tijd nemen om zich te laven aan de ritmiek en de repeterende beweging van de werken. Om te lichtbaden dus. Het idee van 'kunst die uitnodigt tot contemplatie', aanvankelijk bedacht bij wijze van gimmick, blijkt dus heel goed te werken.  

Vanmiddag trekken we deze zen-lijn een stukje door. Yogadocente Noumi Hellinga - een echte pro- geeft een yogales tussen de lichtkunstwerken. Ze voert u (ja u! u kunt meedoen!) mee naar uw innerlijke zelf middels even eenvoudige als diepe ademhalings- en lichaamsoefeningen die de tijd lijken stil te zetten. Wij van Polderlicht weten uit eigen ervaring dat zo'n les van Noumi heel verkwikkend kan zijn! De les is van 18.00 tot 19.00 uur en wordt u hartstikke gratis en voor niks aangeboden. Een kleine donatie voor de yogajuf wordt niettemin zeer gewaardeerd. U hoeft verder alleen uw yogamatje mee te nemen. Oh, en komt u alstublieft op tijd!

Aanstaande zondag is de laatste dag van ons ándere project: Lichtjaren in Fort Vijfhuizen. Daarin tonen we aan de hand van een twintigtal lichtkunstwerken hoe deze kunststroming zich de laatste vijftig jaar heeft ontwikkeld van knap geknutselde objecten tot geavanceerde, computergestuurde led-installaties. En nu we het toch over zen hebben: het meest recente werk in die tentoonstelling is van Eun Kyoung Hwang en heet Domestic Totems. Het betreft een drietal huishoudelijke ‘verkeersborden’ die de overbelaste mens de weg moeten wijzen naar een meditatieve staat van zijn, als tegenwicht voor de dolgedraaide buitenwereld. We verzorgen zondag rondleidingen langs dit en alle andere werken in het Fort. Die rondleidingen duren zo'n 50 minuten en starten om 13.00 en 15.00 uur. Voor de gelegenheid bedraagt de entreeprijs slechts één euro. Wees welkom!