donderdag 22 maart 2007

polderweggebied, 12.33 uur: na regen komt...polderlicht-veteranen [2]


We schreven het al eerder: voor elke nieuwe editie van Polderlicht vragen we twee of drie kunstenaars die (naar onze bescheiden mening; niets ten nadele van de rest!) tijdens de vorige editie voor de 'hoogtepunten' zorgden. Dat geldt zeker voor Wessel Westerveld oftwel Der Wexel, die een paar keer per avond zijn geluidsinstallatie Sound by Sculpture bespeelde en daar steeds grotere groepen publiek mee trok.

Sound by Sculpture bestaat uit de motortjes van een tiental huis-, tuin- en keukenapparaten (boormachines e.d.) die allerlei stangetjes en ijzeren plaatjes beroeren. De aldus veroorzaakte geluiden worden opgepikt met microfoons en tot een ritmische en sfeervolle soundscape verwerkt door Wessel vanachter zijn mengpaneel; hetzelfde mengpaneel van waaruit hij de motortjes stuk voor stuk in gang zet en hun tempo bepaalt. De apparaatjes en hun bewegingen zijn duidelijk zichtbaar; wat je hoort zie je letterlijk voor je ogen ontstaan.

Wessel heeft inmiddels een nieuwe installatie gebouwd: Project[or]. Het uitgangspunt is ongeveer hetzelfde, maar het resultaat is nog beter. Groter. Indrukwekkender. Te zien in oktober. In Amsterdam Oost. Bij Polderlicht!