zondag 22 juli 2007

meer filmpjes!


Het was ons aanvankelijk een beetje ontgaan, maar Amsterdam is sinds een paar maanden een bijzondere bioscoop rijker. Goddank niet het zoveelste Pathé-megaplex met Amerikaanse blockbusters, maar juist precies het tegenovergestelde: een minuscuul filmzaaltje (slechts twaalf stoelen!) met videokunst en art cinema. De voorstelling gaat dag en nacht door en is nog 's gratis te bekijken ook.

Coded Cinema is een project van SMART Project Space, het centrum voor hedendaagse kunst in Oud West. Het ligt vlak naast de ingang van SMART, in een onopvallend pandje dat er uitziet als een geblindeerd elektriciteitshuisje. De meeste mensen lopen er straal aan voorbij. Alleen ingewijden met een 'geheime', viercijferige toegangscode kunnen er naar binnen. De code wisselt elke maand, net als het programma.

Deze maand draait de filmkeuze van kunstenaar Linsay Seers, van wie bij SMART de tentoonstelling Swallowing Black Maria te zien is. Seers selecteerde o.m. Land des Schweigens und der Dunkelheit (Werner Herzog, 1971) en het bizarre Freaks (Todd Browning, 1932.) Het programma én de toegangscode staan in de digitale SMART Nieuwsbrief. Daarop kunt u zich abonneren door hier te klikken. Wacht niet te lang, want straks gaan de reguliere filmvertoningen binnen SMART weer van start en dan is het de vraag of Coded Cinema blijft bestaan. Wij hopen in elk geval van wel.