dinsdag 4 september 2007

erop uit! [in den haag]


D'r is komend weekend een hoop leuks te doen in de Hofstad. In de Vrije Academie opent vrijdag de tentoonstelling WHOMEN. Vier vrouwelijke kunstenaars, onder wie Hester Scheurwater (die ooit deelnam aan de eerste editie van Polderlicht en van wie bovenstaande still is) tonen video's, installaties en tekeningen als metaforische afspiegelingen van het vrouw-zijn. Als aanvulling en contrast zijn er video- en fotowerken van Erich Weiss (jawel, een man) die spelen met het beeld van de vrouw als icoon van schoonheid en ongenaakbaarheid.

Al even bezig is Swelling Spots, een duo-expositie van Lizan Freijsen en Eveline Visser in galerie Maurits van der Laar. De titel van de expositie verwijst naar uitgroeien en aanzwellen, wat door beide kunstenaars op een eigen manier wordt uitgewerkt. Lizan Freijsen fotografeert vochtvlekken en schimmels die ze uitvergroot en uitprint op papier en vervolgens weer op muren en plafonds aanbrengt. Zo sluipt/kruipt het kunstwerk als het ware naar binnen. Bij Eveline Visser zijn de ‘swelling spots’ aanzwellende signalen uit het heelal. Op televisiemonitoren zijn planeten geschilderd die oplichten tegen de ruis van het beeldscherm. Het werk is onderdeel van Visser's project Solidarity-Planet, waarin een ruimtelaboratorium centraal staat.

Om in space-sferen te blijven: stichting Ruimtevaart biedt komend weekend veel muziek, kunst en vooral film. De 16 mm-projector projecteert continue de meest maffe vondsten tegen de muren, want Ruimtevaart haalt al haar filmmateriaal van zolders, markten en beurzen. ‘Het is altijd spannend als we gaan draaien’, volgens programmeur Henk Hubenet. ‘Soms hoort het blik niet bij de inhoud. Krijg je per ongeluk porno in plaats van Kuifje.'

De presentatie van Ruimtevaart is onderdeel van een groot(s) festival vol muziek en kunst, Ground Two, dat zich vanaf a.s. donderdag in tien verschillende Haagse broedplaatsen afspeelt. Daaronder spannende locaties als oude fabrieken, verlaten villa's en een voormalige energiecentrale. De meeste installaties en voorstellingen zijn exclusief voor het festival gemaakt. In de prachtige Villa Ockenburgh staan o.m. Roy Santiago, The Mercy Giants en de Zaanse fanfarepunk-formatie De Kift op het podium. En dat allemaal gratis toegankelijk.