donderdag 11 oktober 2007

fabriekskunst


"Vandaag heb ik drie liedjes geschreven", schijnt Velvet Underground-zanger Lou Reed ooit tegen Andy Warhol te hebben gezegd. "Je had er zés moeten schrijven!" was het antwoord. Typisch Warhol, die als een bezetene werkte -en liet werken- aan een omvangrijk oeuvre; zijn werkplaats heette niet voor niets The Factory. Warhol maakte kunst van consumptie-artikelen (soepblikken, filmsterren, de voorbeelden zijn bekend) en een consumptie-artikel van kunst (grote toegankelijkheid, hoge oplages, de voorbeelden zijn bekend...)

De tentoonstelling Andy Warhol ~ Other Voices, Other Rooms, vanaf a.s. vrijdag in het Post CS, beoogt nieuwe inzichten te geven in het complexe (of toch oppervlakkige?) gedachtengoed van deze kunstenaar, filosoof, guru, icoon, charlatan, zakenman en bohèmien. Er zijn, naast schilderijen en zeefdrukken, vooral video-opstellingen en filmprojecties te zien. De tentoonstelling loopt t/m 13 januari.

Leuk om te vermelden (vinden wij) is dat Joppe Claassen verantwoordelijk is voor de techniek van de Warhol-expositie en de benodigde beamers en players levert. En dat we hem kennen, want hij 'doet' volgende week -voor de tweede keer alweer- ons Polderlicht-project.