zaterdag 13 oktober 2007

stil... maar niet voor lang


Het Bilthovense Stil Buitenruimtes bestaat uit vomgever Tijs (foto) en landschapsarchitecte Sofia. Samen ontwerpen ze tuinen, terreinen en openbare ruimtes. Voor Polderlicht gaan ze de soundscape van Machinefabriek op geheel eigen wijze van een visuele component voorzien; vandaag trapten ze af.

allerzielen alom


In oktober 2005 (vrijwel gelijktijdig met de vorige editie van Polderlicht) organiseerde Ida van der Lee twee herdenkingsavonden met vuur, licht en klank op begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster, hier in 'ons' stadsdeel Oost/Watergraafsmeer. Tijdens het project Allerzielen Allicht konden bezoekers bij zo'n dertig graven en collectieve plekken hun doden op een waardige manier herdenken doordat kunstenaars nabestaanden hadden geholpen herinneringen en emoties om te zetten in beeld, licht en geluid. Een eigentijdse, arty variant van wat Allerzielen ooit betekende: individueel rouwen én gemeenschappelijk gedenken.

We vonden het niet makkelijk om ons over te geven aan de sfeer op De Nieuwe Ooster. We kwamen immers primair voor een kunstproject, en vooral de confontratie met een luidruchtig treurende familie die zojuist een kind had verloren viel ons nogal rauw op ons dak. Onze stemming verliep van opgewekt ("fijn gothic sfeertje, goeie kunst") naar bedrukt ("sjesus, wat een ellende"), van opstandig ("zeg, wat doen we hier eigenlijk?") naar geïmponeerd ("..."). Zeg nou zelf, dat maak je in een galerie niet snel mee...

Allerzielen Allicht wordt dit jaar vervolgd onder de naam Allerzielen Alom. Niet meer op De Nieuwe Ooster, maar a.s. zondag op het Amstelveense Zorgvlied, en in de weken erna op begraafplaatsen in Purmerend, Blaricum, Castricum en Schagen. Zie hier voor alle data, locaties en bijeenkomsten.