zondag 31 oktober 2010

culturele kaalslag #2: de verbeelding vermoord

Peter Bruyn is wellicht 's lands beste muziekjournalist. Naast artikelen voor talloze dag- en weekbladen en websites schrijft hij columns voor Gonzo Circus, hét Vlaams/Nederlandse tijdschrift voor muziek buiten de mainstream. De conclusie van zijn meest recente stuk -over een Einstürzende Neubauten-concert- is ons uit het hart gegrepen; we zijn daarom zo vrij die hier weer te geven.

"Politiek is historisch beschouwd het in goede banen leiden van de – soms door tegengestelde belangen vertroebelde – relatie tussen individu en gemeenschap. Een individu kan des te beter de gemeenschapsbelangen aanvoelen en begrijpen naarmate zijn of haar verbeelding beter functioneert. En het stimuleren van de verbeelding is wat Einstürzende Neubauten doet. Het is wat kunst doet. Dat maakt kunst voor een samenleving net zo belangrijk als ‘zorg’ of onderwijs.
Vandaar dat ik [tijdens het Neubauten-concert] plots moest denken aan Mark Rutte en zijn treurigmakende kabinet. Dat deerniswekkende compromis aan de leiband van een politieke eenling die alleen vanwege de beladenheid van het woord geen ‘fascist’ genoemd mag worden.

Terwijl men het voortdurend heeft over al dan niet gebroken beloftes en het verloochenen van de eigen principes door de coalitiepartijen, is een van kwalijkste gevolgen van Rutte 1 dat gedreigd wordt alle steun aan het stimuleren van de verbeelding – en dan niet alleen de kunsten, maar ook bijvoorbeeld in het onderwijs en de emancipatiekansen van nieuwe Nederlanders – de nek om te draaien of in ieder geval te minimaliseren. Verbeelding mag dan ooit – in de werkelijk liberale jaren, onder Den Uyl – even aan de macht zijn geweest, door Rutte 1 wordt het weggezet als ‘linkse hobby’.

De moord op de verbeelding als resultaat van een hartstochtloos compromis. [...] Het enige geruststellende is dat de verbeelding van de ware kunstenaars door Rutte en zijn dubieuze vrienden alleen maar extra geprikkeld zal worden."