zaterdag 26 maart 2011

kunst in de kast


Steeds vaker zetten enthousiaste do-it-yourselvers kleinschalige kunst- en muziekinitiatieven op, ver buiten de officiële kanalen om, op ongebruikelijke, informele, vaak private plekken.

In het appartement van Hansje van Halem, zomaar ergens in een doorsnee straat in Amsterdam-Oost, staat een antieke Duitse vitrinekast met de naam Schrank8. Eén keer per maand wordt in deze kast een mini-expositie ingericht, veelal werk van een grafisch vormgever. De exposities zijn tijdens de openingen en op afspraak te bezichtigen. Gisteren waren we op de opening van een interessante installatie van het duo Pinar en Viola. 'Diva Opaque' is letterlijk een Schaufenster van het Westerse, verleidelijke vrouwbeeld, zoals we dat kennen uit reclames en (erotische) tijdschriften. Met één verschil: alle vrouwen op de talloze foto's en fotootjes zijn (handmatig of digitaal) voorzien van een Oosterse sluier. Het resultaat is -zonder een duidelijke uitspraak te doen- mysterieus, prikkelend en uiterst aktueel.

In de kleine woonkamer passen tientallen, veelal jonge mensen (opvallend: de snor is terug!) en zelfs dan is er nog voldoende ruimte over voor een DJ en voor een bar. De drankjes en de heerlijke Oriëntaalse hapjes smaken goed, we maken een praatje met de sympathiek gastvrouwe zelve, bewonderen haar mooie affiches aan de muur en werpen nog een laatste blik op de tentoonstelling. De volgende keer zijn we er graag weer bij.