maandag 27 juni 2011

oh oh den haag!


We waren vandaag in Den Haag.
Bij de Mars der Beschaving.
Op de radio heeft onze staatssecretaris-tegen-cultuur Halbe Zijlstra verklaard zich niet te kunnen vinden in die term. Alsof-ie een cultuurbarbaar zou zijn of zo. Nou meneer Halbe, zoals u de bezuinigingen van dit heilloze kabinet doorvoert, bént u dat ook. Volgens Unesco hanteert een beschaafd land de norm van één procent (1%) van haar Bruto Nationaal Product aan Cultuur. Daar zit Nederland vér onder! En dan nóg een kwart wegbezuinigen? En waarom plotseling zo gevoelig voor 'harde' woorden? 'Linkse hobbies' en 'subsidieslurpers' zijn óók geen koosnaampjes.

We waren vandaag in Den Haag.
Omdat we boos zijn.
Boos omdat alle protesten, aanbevelingen, tips en soms verregaande toezeggingen vanuit de culturele sector tegen dovemansoren gericht bleken en die arrogante Zijlstra niets, niets van zijn plannen wenst aan te passen. Boos omdat we een regering hebben die een bloeiende, internationaal vermaarde, culturele scene nog nét niet de nek omdraait, maar er wel een substantieel deel van gaat amputeren. Boos omdat kunstenaars zelf meer inkomsten moeten binnenhalen en er meer mecenassen moeten komen, maar ondertussen het btw-tarief wordt verhoogd. Boos ook omdat tweederde van de Nederlanders die plannen lijkt te steunen. Omdat al die hardwerkende burgers liever lekker worden gemaakt met idiote kadootjes als '130 km per uur mogen rijden op de Afsluitdijk'. Omdat Rutte en Co. weigeren om die échte subsidieslurper, die onbetamelijke, ontzettende dure en volstrekt asociale want oneerlijke hypotheekrenteaftrek, af te schaffen. Omdat ze zó graag vriendjes met Amerika willen blijven dat ze miljarden weggooien (dat heet 'investeren') in vliegtuigen waar de Amerikanen zélf al lang niet meer in geloven. En omdat de Grote Geperoxydeerde Roerganger Van Het Onderbuikgevoel het liefst alles wil verbieden dat 'm niet zint en/of kritiek op 'm heeft. Ramsey Nasr gaf vanmiddag een rake, bijtende, kippenvel veroorzakende toespraak waarin het onzalige beleid van regering en gedoogpartner tot op het bot werd gefileerd. Het zal waarschijnlijk niet lang duren of de PVV dient een motie in om het instituut 'Dichter des Vaderlands' te verbieden.

We waren vandaag in Den Haag.
Om te demonstreren.
Tégen het Kabinet Wilders (pardon: Rutte) en vóór Kunst en Cultuur. KUNST! En CULTUUR! Omdat we daarvan houden! Omdat het leven een stuk leger, killer en zinlozer is zonder kunst. Omdat kunstenaars -en dat bleek vandaag op het Malieveld wel weer- tot de mooiste mensen ter wereld behoren. Omdat kunst tot het beste, waardevolste, verhevenste, humaanste behoort dat wij mensen voortbrengen. Omdat wij er zodanig in geloven, dat we er massa's liefde, passie, tijd en energie in steken. Omdat we een ouderwets stelletje idealisten zijn dat nog gelooft in het aloude socialistische adagium 'verheffing van het volk'. Oók als een deel van dat volk daar geen boodschap aan lijkt hebben. Paarlen voor de zwijnen blijven immers paarlen. (Tja, en zwijnen blijven zwijnen...)

We waren vandaag in Den Haag.
En vanaf het Malieveld gingen we door naar het Binnenhof.
Overal politie want dat was 'tegen de afspraak'. Huh? We wisten al wekenlang niet beter of we zouden naar het Binnenhof trekken en dan zou dat ineens niet meer mogen? Omdat burgemeester Van Aartsen (een VVD-er, jawel) anders besliste? Ha! 'Willen we naar het Binnenhof, gáán we naar het Binnenhof!' Daar werden we verwelkomd door een cordon ME... en na een wat luidruchtige maar verder volkomen vreedzame sit-in van pakweg een uur werden we op een schandalige manier de straat uitgeveegd. Maar zoals één van de demonstranten zei: we komen terug, en dan zijn we met meer. Tot dan, Den Haag!