zaterdag 3 september 2011

de valreep geopend / jonas youngblood


1. Vandaag is 'sociaal centrum' De Valreep geopend in het vorige maand gekraakte Dierenasiel-gebouw aan de Polderweg. Vrolijke gezichten boven zwarte kleren, krakers en hipsters, loslopende kinderen, honden en SP-raadsleden, de rammelende rootsmuziek van Blind Bob & The Grillplates, lauw bier en vegavoer: een stukje Berlijn in Oostpoort het Polderweggebied!

En wij liepen er met een lichtelijk gelukzalig gevoel tussendoor: enerzijds trots omdat we (en dat mogen we nu wel verklappen) een schakel zijn in de ontwikkelingen die tot dit burgerinitiatief hebben geleid. En anderzijds blij dat een waardevol stukje 19e eeuws industrieel erfgoed is gered van de ondergang (...want het heeft er alle schijn van dat men dit pand -een monument!- moedwillig wilde laten verkrotten.) Fijn dat er weer 's een keer iets leuks gebeurde in het Polderweggebied. Dat vond ook de nazomerzon: alles baadde in een warme, gouden gloed.

2. Eerder op de middag bezochten we de Best Of Graduates 2011-expositie in Galerie Ron Mandos. Ook dit jaar keert Mandos de zgn. Youngblood Award voor aanstormend talent uit. And the winner is... beeldhouwer/installatiebouwer Jonas Wijtenburg. Omdat hij, aldus het juryrapport "met een groot gebaar bijna vanzelfsprekende installaties of beelden maakt die de fragiliteit van het moment laten zien. Daarbij betrekt hij de ruimte waarin de beelden organisch groeien en het karakter van de ruimte accentueren. Gezien het feit dat zijn materiaal restanten vormen van vroegere installaties of niet volledig uitgewerkte ideeën, wordt iedere ruimte die Jonas in beslag neemt een soort van atelier of opslag. Gezien zijn onorthodoxe werkwijze en de attitude van een ervaren doe-het-zelver zijn wij heel benieuwd naar de ontwikkelingen van zijn werk in de toekomst."

De reden dat we dit vermelden? Jonas' eindexamenwerk in de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten was ook óns opgevallen: in 2012 exposeert hij in één van onze Inkijk-galerieën.