vrijdag 7 oktober 2011

middelvinger en kwallenijs


Gisteravond bezochten we de opening van De Nederlandse Identiteit? De Kracht van Heden in museum De Paviljoens te Almere. De tentoonstelling bestaat uit werken van tientallen gerenommeerde, internationaal bejubelde Nederlandse kunstenaars, designers en architecten als Hans Aarsman, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas, Fransje Killaars, Job Koelewijn, Rem Koolhaas, Inez van Lamsweerde, Joep van Lieshout, Aernout Mik, Navid Nuur, Berend Strik, Viktor & Rolf, Roy Villevoye, Marijke van Warmerdam en nog talloze anderen. Zóveel grote namen onder één dak, da's al heel bijzonder van zichzelf.

Maar de tentoonstelling is ook en vooral een statement. Alle deelnemende kunstenaars hebben ooit, toen ze nog jong en zoekende waren, een subsidie gekregen van het Fonds BKVB. Dat geld -en de daarmee samenhangende vrijheid- heeft ze in de gelegenheid gesteld een tijdlang aan hun eigen handschrift te kunnen werken. En dat heeft er mede toe geleid dat ze zich konden ontwikkelen tot de succesnummers die ze nu zijn. De Kracht van Heden laat dus zien wat het Nederlandse Cultuursubsidiebeleid tot op heden aan grote triomfen heeft opgeleverd. En is daarmee een niet mis te verstane, zij het uiterst stijlvolle, opgestoken middelvinger naar het destructieve beleid van staatssecretaris-tegen-cultuur Zijlstra en de asociale coalitie waarvan hij deel uitmaakt.

Terug naar de kunstwerken zelf. Fijn om Middlemen (foto) van Aernout Mik terug te zien, een raak 'portret' van beurshandelaren: de financiële crisis -en daarmee ons aller toekomst- ligt in de handen van zielige mannetjes die het ook allemaal niet weten en schrikachtig of juist gelaten reageren op de gekmakende cijfertjes boven hun hoofd. Van een heel andere orde is de sea food-art van Henri Roquas, een chef die niet terugschrikt voor het bereiden van zeewezens als lamprei of zeester. Vanavond staat er ondermeer wulk en kwallenijs(!) op het menu. De wulk is lekker, het ijs eh... apart. Gelukkig is er een lekker glaasje wijn om één en ander mee weg te spoelen. Proost! Op de kunst!