donderdag 20 oktober 2011

kaddafi is dood, leve de inkijk!


Op de dag dat Moammar Kaddafi in een gat in de grond wordt gevonden en het leven laat, begint óns gat onder de grond, Etalagegalerie Inkijk in metrostation Weesperplein, een tweede leven. Het kan verkeren...

In de zomer gingen alle metrostations aan de zgn. Oostlijn zes weken dicht, in verband met allerlei noodzakelijke werkzaamheden. (Die eigenlijk een jaar eerder al hadden moeten zijn verricht, maar da's weer een ander verhaal.) Geen expo's in onze Etalagegalerieën dus! Maar toen de metro weer open ging bleek dat een deel van de werkzaamheden nog steeds niet was afgerond en onze ruimtes niet toegankelijk waren. Daarmee kwamen onze Inkijk-aktiviteiten volledig stil te liggen. Vervelend voor de kunstenaars met wie we afspraken hadden lopen, frustrerend voor ons.

In metrostation Wibautstraat is voorlopig niks mogelijk, maar in Weesperplein bleek plotseling van wél. Weliswaar met een geïmproviseerd wandje in plaats van een mooie raampartij aan één kant, maar daar kunnen we wel mee leven. En ook kunstenaar en kunstdocente Willemijn Ruissen kan daarmee leven. Zij toverde de ruimte om tot, zoals ze zelf zegt "het beeld dat ik als adolescent heb van mijn jeugd. Een idealisering met een donker randje", en noemde het speelse resultaat Playground. Te zien t/m 24 november.