maandag 31 oktober 2011

circus underground


Per 1 juli jongstleden moesten we weg uit onze Inkijk-galerie in metrostation Waterlooplein. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) zou er een studiecentrum (?) beginnen. Balen natuurlijk, want het was onze mooiste en mooist gelegen ruimte... Lopen we er een paar maanden later langs, blijkt de ruimte nog steeds leeg te staan! Na het nodige op-en-neer-gebel-en-gemail blijkt dat het HvA-project wat vertraging heeft opgelopen en dat de Hogeschool officieel de ruimte nog niet huurt... en na nog véél meer gebel en gemail hebben we tijdelijk onze galerie weer terug, een leuke kunstenaar gecont(r)acteerd en in no time een expositie gerealiseerd. Het kan raar lopen!

Wouter van Schaik toont zijn installatie Circus: een op het eerste oog vriendelijke groep figuren met zachte vormen en lieve pastelkleuren. Maar wie wat beter kijkt ziet dat er akelige kantjes aan dit gezelschap zitten. Er hangen scherpe vleeshaken aan het plafond. Een soort vlies houdt een wezen gevangen. En die middelste figuur heeft wel héle enge ogen... Circus verbeeldt een duistere wereld achter oppervlakkige vrolijkheid, op een manier waar David Lynch* zich niet voor zou schamen. De expositie is te zien tot 1 december a.s., en wie weet nog wel wat langer. En als u geluk heeft, ziet u ook de 'levende sculptuur' die zich zo af en toe een uurtje bij het circusgezelschap voegt.

*) Toevallig brengt de filmmaker deze week zijn eerste elpee(!) uit: Crazy Clown Time, een titel die ook van Wouter van Schaik had kunnen zijn. De plaat, waarop toegankelijke elektronische songs afwisselen met van die typisch Lynchiaanse, duistere sfeerstukken, is hier te beluisteren.