vrijdag 25 november 2011

@home-update en extended drawing


...en toen diende zich plotseling, zomaar, een prachtlocatie aan. Eentje waar we geen nee tegen konden zeggen. Zodat we de polderlicht@home-route -waarvan we dachten dat-ie compleet was- met plezier hebben uitgebreid. Tegelijkertijd zei een kunstenaar: ik doe toch maar liever niet mee. Waardoor we op zeer korte termijn twee 'nieuwe' kunstenaars erbij moesten zien te slepen. Dat is gelukt: de jonge Maarten Bel 'scoorden' we bij Glow, de ander is goede oude Polderlicht-bekende en grote theater-meneer Peter Zegveld. Geen verkeerde aanvullingen!

Ondertussen druppelen de eerste reserveringen binnen. Volgende week verschijnt Dwars door de Buurt met een groot wervend artikel en gaan we ook onze flyers verspreiden, dus vanaf dan gaat het ongetwijfeld hard(er). Honderd kaarten per middag, het kan niet anders of daar zijn we snel doorheen. En het is niet anders: vol is vol. Dus wilt u zeker zijn van een kaartje, reserveer dan nu alvast: stuur ons een mailtje en geef aan op welke dag u wilt komen en met hoeveel mensen.

Oh, en mocht u in de komende weken toevallig in het zuiden des lands vertoeven, dan raden wij een bezoekje aan het Maastrichtse Bonnefantenmuseum van harte aan. De tentoonstelling Extended Drawing toont -naast ondeugende neon-sculpturen van Bruce Nauman, geometrische shaped canvasses van Robert Mangold en geweldig ruige tekeningen, gemaakt met een teerachtig mengsel, van Richard Serra- een aantal monumentale muurschilderingen van Sol Lewitt (foto). Door een paar relatief eenvoudige vorm- of kleurtechnische principes tot in het extreme te herhalen of uit te vergroten wist LeWitt fenomenale resultaten te bereiken die de term minimal art vér overstijgen. Hij schilderde die muurschilderingen trouwens niet zelf maar zette nauwgezette formules op papier op basis waarvan anderen heel secuur met verf, kwast, potlood en/of tape aan de slag gingen. Ook de schilderingen in het Bonnefanten zijn van zulke remakes of uitvoeringen. Dat zou ook niet anders meer kunnen, want LeWitt is alweer een aantal jaar dood...