zaterdag 17 december 2011

lichtkunst in de borneohof(?)


Medio 2011 werd het spiksplinternieuwe verzamelgebouw De Borneohof aan het Javaplein in Amsterdam-Oost in gebruik genomen. Het pand herbergt ondermeer een koffieketen, een bibliotheekfiliaal en talloze woningen in het wat sjiekere segment. Extra's zijn een kunstzinnige toepassing van Piet Hein Eek in de entree en een opvallende toren. Die toren werd bij oplevering ronkend omschreven als een nieuw baken in Oost. Toen wij er een maand of twee geleden een keertje 's avonds langs reden bleek dat 'baken' helemaal weg te vallen tegen de donkere hemel. Ter plekke ontstond het idee om met een lichtkunstwerk de toren ook in de avonduren goed uit te laten komen.

Hoe pak je zoiets aan? Eerst maar 's contact opnemen met de ontwikkelaar van het pand: De Alliantie. Die verwijzen ons door naar een zekere meneer Van Butzelaar die spreekt namens de Vereniging Van Eigenaren. Die nemen het op hun beurt mee in hun vergadering en oordelen: leuk idee, maar komt eerst met een uitgewerkter plan en toestemming van de bewoner. Woont er dan iemand in die toren? Jawel, zijn naam is Andy de Geus, hij is reuze sympathiek én hij wil graag meewerken. Volgende stap: een lichtkunstenaar kiezen. Het wordt Peter Vink, die overnight een plan bedenkt dat er goed uitziet en haalbaar is. Tot zover loopt het prima. Maar ook lichtkunst kost geld. Van meet af aan is duidelijk dat subsidie aanvragen geen optie is, niet bij het stadsdeel en niet bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst: daarvoor is de termijn waarop we e.e.a. willen realiseren (vóór de feestdagen) eenvoudigweg te kort. Het stadsdeel reageert niettemin enthousiast en biedt aan de stroomkosten te betalen. Ook de architect, dhr. Peter Geusebroek, schaart zich achter het plan en wil gratis technisch advies geven. En wij van stichting Polderlicht bieden onze organisatorische diensten om niet aan, op voorwaarde dat de kunstenaar 'normaal' wordt betaald. En met dat verhaal cq verzoek gaan we terug naar de Vereniging Van Eigenaren. Die ons vervolgens behoorlijk lang in het ongewisse laten en uiteindelijk negatief besluiten: het is crisis dus ja, leuk plan maar nee, geen geld. En ook De Alliantie geeft niet thuis. En dus blazen we de boel af. Jammer...

En dan komt er deze week plotseling een mooi bericht van Stadsdeel Oost: wethouder Jeroen van Spijk vindt het een mooi initiatief dat als het ook maar even kan gerealiseerd moet worden, en er is nog wel ergens een 'potje' dat kan worden aangesproken. Kijk, dát is nog eens een opsteker! En dus zitten we gistermiddag in spoedvergadering bijeen; de architect, de kunstenaar, de bewoner, cultuurmakelaar Nienke Bruin van het stadsdeel en wij. En wordt er een plan de campagne opgesteld. Er zijn nog heel wat hindernissen te nemen, maar als alles goed gaat straalt er nog vóór de Kerst een lichtkunstwerk in de toren van De Borneohof.