woensdag 15 februari 2012

wordt verwacht: no future


Dansen op de vulkaan. No future. Geen woning geen kroning. Do it yourself! Gevleugelde slogans van een lichting jongeren die Nederland eind jaren zeventig, begin jaren tachtig op zijn grondvesten deed trillen. Hun sombere toekomstperspectief (hoge jeugdwerkeloosheid, neutronenbom, woningnood) uitte zich in kraakrellen, doemdenken, drugsgebruik en harde actie tegen de gevestigde orde: tanks in de Vondelstraat, hevige onlusten tijdens de inhuldiging van Beatrix, massaal protest tegen kernwapens. Tegelijkertijd was er een golf van creativiteit in kunst, cultuur, muziek en media. Het was de tijd van Sex Pistols, Nieuwe Wilden, New Wave, Joy Division, Ultra! en VPRO-programma’s als Neon en Götterdämmerung 2000.

Deze donkere jaren mogen zich in een toenemende belangstelling verheugen, en al die aandacht komt in maart a.s. tot een hoogtepunt: zo komt er een grote overzichtstentoonstelling in het Utrechtse Centraal Museum en een foto-expositie in de Melkweg. Ultra-aanstichter Wally van Middendorp heeft zijn band Minny Pops nieuw leven ingeblazen voor een serie bijzondere terugblikken, waaronder een unieke suite uitvoering van debuutelpee Drastic Measures, Drastic Movement. Naast een eenmalige nieuwe uitgave van het roemruchte blad Vinyl verschijnt het ene na het andere boek over de periode. VPRO organiseert een themaweek op webkanaal HollandDoc. En er vinden een hele week lang voorleessessies (door Harold Schellinx, Leonor Jonker en Martijn Haas) plaats in onze Inkijk-galerie in metrostation (én Koude Oorlog-atoomschuilkelder!) Weesperplein.

U P D A T E :
een aantal Nederlandse new wave-bands wordt beschreven op Kindamuzik; een hele fijne serie Ultra-songs is te beluisteren op 22Tracks.