maandag 12 maart 2012

no future@inkijk van start


Gistermiddag 16.00 uur - Op de eerste mooie lentedag van het jaar vond er in de Amsterdamse metro, waar nooit een zonnestraaltje doordringt, de officieuze opening plaats van No Future@Inkijk, de serie voorleessessies die de auteurs Harold Schellinx, Leonor Jonker en Martijn Haas een week lang zullen houden in en voor onze Inkijkgalerie in metrostation Weesperplein.

Underground betekent niet automatisch ongezellig: integendeel, het was een zeer sfeervol gebeuren. Met een kleine dertig aanwezigen. Met een drankje en een babbeltje. Met lezingen van genoemde schrijvers, van Vinyl-redacteur Oscar Smit en van muzikant Dirk Polak. Die laatste -met zijn band Mecano verantwoordelijk voor de misschien wel mooiste Nederlandse elpee ooit gemaakt- had zijn accordeon meegenomen en bracht samen met gitarist Mark Ritsema een tweetal prachtige songs ten gehore. Kippenvel! (foto: Marcel Harlaar)

Vanochtend 08.00 uur - Harold Schellinx trapt af met de eerste lezing, daarbij op elektrische gitaar ondersteund -en soms prettig ontregeld- door Peter Mertens. Een lichtelijk surrealistische ervaring. In de woorden van Harold zelf: "We registreerden 23 verbaasd-geïnteresseerde blikken, één even-staan-blijfster, één flyer-meeneemster, en één gouden opmerking van een voorbijganger, die met een scheef oog op de ULTRA-gitaar spelende Mertens bromde: Weet jij soms niet wat stemmen is?!!! Het maakte de vroege gang omlaag de moeite meer dan waard. De ondergrondse underground. Zo is het! Gouden tijden."

Het eerder geposte voorleesschema is -geheel naar verwachting- al een paar keer helemaal omgegooid, maar de tijden staan als een huis: iedere dag van 08.00 tot 09.00 uur en van 17.30 tot 18.30 uur is er een literaire lezing. Kom een keertje kijken en vooral luisteren: het is tenslotte boekenweek nondeju!