zondag 17 juni 2012

berichten uit het ondergrondseOnze Inkijk-etalagegalerieën maken roerige tijden door... het GVB zou de ruimtes liefst morgen al verhuren aan een commerciële gebruiker, en laat ons dat ook voelen: konden we 'vroeger' exposities een heel jaar vooruit plannen, nu moeten we elke keer weer vragen of 'het' nog twee maanden mág... en dat is nogal frusterend. Gelukkig gaan andere dingen wél goed. Zo kregen we afgelopen week zomaar, plotseling, geheel vanuit het niets, ons zijraam terug in Inkijk Weesperplein. De daarvoor benodigde werkzaamheden duurden niet meer dan een halve dag... waarom moesten we daar nou meer dan een jaar op wachten? Enfin, we zijn er blij mee! Want we zijn nu eindelijk van dat houten noodmuurtje af en de tentoonstellingen kunnen nu weer ruimtelijk -want van twee zijden- worden bekeken. En ook fijn: het raam kwam precies tussen twee expositie-periodes door, dus geen van de kunstenaars heeft er last van gehad en er is niks beschadigd.

In de ver-/hernieuwde ruimte is sinds gisteren Ruta Butkute's installatie Function of non-Function / The Logic Of Ground te zien, een groep sculpturen gemaakt van (bouw-)materiaal: “Ik toon een installatie van sculpturen, grotendeels gemaakt van prefab industrieel materiaal, bedoeld voor constructie- en interieurtoepassingen. Het is 'achtergrondmateriaal' dat zich op een dermate neutrale manier in onze omgeving voegt dat we het meestal nauwelijks opmerken. Door deze materialen los te weken van hun functie en ze in een andere context te plaatsen komt hun eigen karakter aan het licht, en blijken ze over autonome sculpturale kwaliteiten te beschikken.” Bij de gekozen materialen zitten ook TL-lampen, waardoor het werk zichzelf min of meer aanlicht. Het intrigerende resultaat oogt enigszins naargeestig en uiterst verstild.

In Inkijk Waterlooplein daarentegen is de sfeer heel dynamisch. Een groep studenten die over twee weken de Docentenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving van de Academie voor Beeldende Vorming (AHK) zal afronden werkt er aan een Gesamtkunstwerk. Aan dit kunstwerk wordt elke dag gewerkt door steeds een andere afstudeerder, zodat het continue wordt uitgebreid en/of van karakter verandert. Het blijft daarmee gissen naar het eindresultaat... Het werk vormt de opmaat voor (en een soort van promotie van) de eindexamententoonstelling in de nabijgelegen Academie aan het Hortusplantsoen 2 op vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 juli a.s.

En dan nog dit: na meer dan een jaar heeft het GVB besloten om de noordhal van metrostation Wibautstraat open te zetten voor het publiek. Niet omdat de werkzaamheden er afgerond zijn, want in dat jaar hebben de bouwvakkers voornamelijk noodgedwongen zitten koffiedrinken in afwachting van vergunningen die maar niet kwamen, maar vanwege oplopende politieke druk. Hoewel dat betekent dat het werk dus nog steeds moet worden gedaan en de hele fokking metrotunnel volgend jaar zomer wéér twee maanden dicht gaat, betekent dat óók dat Inkijk Wibautstraat vanaf 1 juli a.s. weer in het publieke domein valt. En dat we er dus eindelijk weer exposities kunnen tonen. We starten op met een knallende lichtinstallatie van Paul Baartmans.