zondag 8 juli 2012

we trappen wat af...


Maandag 16:30 uur
In een stijlvolle zaal in de Hermitage is een gezelschap van zo’n 150 keurige dames en heren getuige van de aftrap van het Amsterdam Light Festival, een grootschalig lichtevenement dat komende winter aan en rond de oevers van de Amstel gaat plaatsvinden, en dat zich zal gaan meten met het Eindhovense Glow of het Fête de Lumière in Lyon. Grote Ambities dus, met Grote Budgetten, Grote Sponsors, en een Grote Doelgroep. Het accent ligt op grote spektakelstukken voor de massa, al is er ook ruimte voor kleinere, meer kunstzinnige lichtinstallaties. Eerder dit jaar waren we al bij de organisatie op bezoek, want die bleek wel benieuwd naar die ‘pioniers’ die in Oost ooit al ‘s iets met lichtkunst hadden gedaan... of ze veel wijzer van ons zijn geworden is de vraag: onze vele malen kleinschaliger do it yourself-aanpak deed de harten niet sneller kloppen. Dat neemt niet weg dat we de organisatie veel succes wensen... en dat we graag een wijntje kwamen drinken op hun succes. Proost! 

Donderdag 17.00 uur
Nog een aftrap, nu van Profile, de eindexamententoonstelling van de Academie voor Beeldende Vorming. Deze vindt plaats in onze eigenste Inkijk-etalagegalerie in metrostation Waterlooplein, alwaar een deel van de afstudeerders gedurende de laatste drie weken heeft gewerkt aan een Gesamtkunstwerk. Hoewel de sfeer in de galerie in de hele periode prettig levendig was, is het eindresultaat een beetje zo-zo. Is het daarom dat de genodigden op deze donderdagmiddag (foto) worden aangemoedigd om met rode draadjes enige lijn in het geheel te brengen? Vanuit het metrostation lopen we in groepjes naar de Academie, en krijgen onderweg kortstondig les in kunstgeschiedenis, op-zijn-kop-tekenen en kunsteducatie. We eindigen in de tuin van de Academie voor een toespraak van directeur Robert Smit en mogen dan het eigenlijke eindexamenwerk gaan bekijken. Opvallend veel persoonlijk werk, in die zin dat het privéleven van de makers de voornaamste inspiratiebron is. De lokalen zijn bloedheet op deze benauwde middag, gelukkig zijn er koude biertjes.... Gezondheid! 

Vrijdag 21:00 uur
Aftrap nummer drie is veruit de leukste: Bas Jacobs’ cultuur-toko Delicatessen is verhuisd vanuit de Indische Buurt naar een kelderruimte in Pakhuis Wilhelmina aan de Veemkade en de nieuwe plek wordt vanavond geopend. De hoge huur in de Sumatrastraat was voor een non profit-initiatief als Delicatessen gewoonweg niet meer op te brengen. Dat blijkt uiteindelijk een zegen, want de nieuwe ruimte is veel ruimer en ‘strakker’. Ademt tegelijkertijd meer stijl én meer underground-gevoel. En doet daardoor veel meer recht aan Bas’ ambities alsook aan de optredende acts. Op deze openingsavond spelen ondermeer No Ninja Am I en Ketelbinkie. Wij worden vooral blij van Spilt Milk, die charmant rammelende lofi-liedjes spelen, met een glansrol voor zangeres Brenda. Perzische verhalenverteller Sahand brengt een hilarische versie van een klassiek Servisch verhaal. Het publiek is in grote getale komen opdagen en zou in deze omvang nooit in de oude Delicatessen hebben gepast. En iedereen heeft het naar zijn zin. Iedereen ziet dat het goed is. En lacht. Praat. Drinkt. Santé!