zondag 29 juli 2012

kunst werkt!


Kunstcentrum DordtYart is gevestigd in de machinehal van voormalig scheepswerf De Biesbosch in Dordrecht. Als we binnenkomen worden we persoonlijk welkom geheten door mede-initiator Lyda Vollebregt. We krijgen informatie over de huidige tentoonstelling Kunst Werkt in de hand gedrukt, bestaande uit een tekst, een plattegrond en pasfoto's van alle deelnemende kunstenaars. Dat laatste is erg handig, want een aantal kunstenaars is in de hal aan het werk en zo weten we wie wie is. Er is werk te zien van veertien kunstenaars: drie daarvan zijn in residence, de overige elf tonen één bestaand werk en maken één nieuw werk ter plaatse. Wouter Klein Velderman zit achter de naaimachine: hij zet vele honderden kleine lapjes gebruikt vrachtwagenzeildoek aan elkaar en verwerkt die tot enorme 'banieren'. Even verderop bouwt Eric Sep gestaag aan zijn 'miniatuurstad'. De nieuwe kunstwerken van Theo Jansen, Zoro Feigl en Nico Parlevliet zijn al klaar. Zo ook de op Stanley Kubrick's The Shining geïnspireerde houten installatie (foto) van Maurice Bogaarts, al lijkt die nog steeds de hoogte in te groeien.

Kunst Werkt gaat naar eigen zeggen 'over kunst in beweging, verandering en werking [en] wil laten zien dat de hedendaagse kunst mensen in beweging kan krijgen en dat mensen door kunst bewogen kunnen worden.' En er is nóg een manier waarop 'kunst werkt' bij DordtYart: in de hal is ook een sympathieke horeca-gelegenheid aanwezig, waarvan het personeel uit jongeren bestaat die werken met leren combineren. De jongeren worden tevens ingezet als assistenten van de kunstenaars.

Trek voor een bezoek aan DordtYart vooral genoeg tijd uit, want er is veel te zien en de aanwezige kunstenaars gaan graag het gesprek met u aan. En vergeet ook niet om de Ark van Noach te bekijken, die iets verderop aan de kade ligt. Géén kunst, en of het 'werkt' is op zijn minst discutabel, maar bijzonder is dit levenswerk van gekke christen Johan Huibers wél.