dinsdag 30 september 2014

winterplannen


Het belooft een intensieve Polderlicht-winter te worden! Dit is wat we gaan doen:

1. Vanaf half november krijgt de titelloze maar kleurrijke lichtinstallatie van Herman Kuijer in de nok van De Borneohof aan het Javaplein een tweede leven. In iets aangepaste vorm (lees: met nieuwe kleurcombinaties) zal het drie maanden lang elke avond te zien zijn van zonsondergang tot middernacht. Met dank het stadsdeel, dat de stroomkosten voor haar rekening neemt.

2. Ook dit jaar wordt weer het Amsterdam Light Festival gehouden in en rond de binnenstad, en het leek ons aardig om in aansluiting daarop in onze Inkijk-etalagegalerieën een paar fraaie staaltjes lichtkunst te tonen. Zo zal in december en januari het lichtontwerpersduo Theatermachine, (Floriaan Ganzevoort en Maarten Warmerdam) een über-strakke lichtinstallatie tonen in de Inkijk in metrostation Waterlooplein, precies onder de Amsterdam Light-route. En in januari en februari toont de Koreaanse Eung Kyoung Hwang een aantal verfijnde neonsculpturen in station Wibautstraat.

3. De organisatie KunstTraject beheert sinds jaar en dag een groot aantal kunstetalages in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam-West. Zij hebben ons gevraagd om die te vullen met de museale lichtobjecten die we vorig jaar, tijdens TransLumen, in de Transvaalbuurt hebben getoond. En dat gaan we met veel plezier doen, deels met dezelfde maar ook met een paar 'nieuwe' objecten uit de collectie van het Eindhovense Light Art Centre. Project Staatslicht duurt van begin december tot midden februari en kent een uitgebreide randprogrammering met ondermeer een aantal lezingen.

4. En dan, van 8 t/m 11 januari a.s., elke avond van 17.00 tot 22.00 uur, in Park Frankendael in ons eigenste Amsterdam-Oost: Parklicht! Voor dit project zijn we officieel partner van het Amsterdam Light Festival en dat levert (da's althans de bedoeling) een hoop publiciteit op. Voor het overige wordt het een echte Polderlicht-route. Die we geheel naar eigen inzicht invullen met vijftien eigentijdse en eigenwijze kunstwerken die elk op hun eigen manier de tegenstelling tussen natuur en cultuur belichten, gesitueerd op strategische punten en duistere hoekjes (en daar zijn er heel veel van!) van één van Amsterdams fraaiste stadsparken. Dat klinkt alvast heel mooi, maar wordt een hele klus om voor elkaar te krijgen. Ach, ledigheid is des duivels oorkussen en het houdt ons van de straat. Binnenkort meer hierover en over de deelnemende kunstenaars (een mooi rijtje namen!)