maandag 28 september 2015

maandag muziekdag | 7. de tien favoriete platen van yvo van der vat

Yvo van der Vat: Coming Too Late For The Fair | Cromlech: For Proud Plough Owners Only

Van een kunstenaar die zijn woonplaats Dordrecht met hart, ziel en heel veel uren van een broodnodig alternatief ‘randje’ voorziet, die in een aftandse bestelbus door heel Europa rondsjeest om bij wijze van project openingen te bezoeken op plekken met dezelfde naam als zijn eigen ter ziele gegane kunstenaarsinitiatief, en die daarnaast de tijd vindt om tegendraadse kunst te maken (zoals dit typografische hoogstandje; daar moet-ie zijn stinkende best op hebben gedaan), daarvan mogen we een eigengereid platenlijstje verwachten. En dat is dan ook precies wat we kregen van Yvo van der Vat oftewel The Youman. Op zijn lijst nogal wat snoeiharde gitaarherrie uit de Amerikaanse (én Arnhemse!) underground, opzwepende pseudo-voodoo/psych-rock uit Scandinavië en de plaat met "het nummer wat ze bij mijn begrafenis mogen draaien".

Yvo: “Oké, eerst even zoals het hoort: wat was dat moeilijk een top-10 van beste platen samen te stellen, bla bla bla... nee echt! Het is dus een momentopname, net zoals voor de bands wanneer ze opnemen. Ik heb gekozen voor een lijst met muziek die mij het meest beïnvloed heeft, lees: gevormd heeft tot wie ik nu ben. Er is natuurlijk nog een groot verschil tussen toffe live-bands en goeie platen. Uit mijn lijst valt op te maken dat de meeste van mijn favoriete platen uit 1994 komen. Ik was toen twintig jaar; kennelijk is bij mij toen een muzikale snaar geraakt en ben ik mij gaan verdiepen in het ondergrondse, haha. Zie hier een kleine uitleg per plaat:

Mijn beste vriend kwam met de eerste plaat van de Melvins; daarvóór luisterde ik eigenlijk over het algemeen vooral rapmuziek. Nou, ik was meteen verkocht: ik wist niet dat muziek zóveel los kon maken bij iemand, Cromlech volgt op de voet en dat is best bijzonder voor een band gewoon uit ‘ons’ Arnhem: ik raad iedereen aan op zoek te gaan naar de gelimiteerde debuutplaat van deze helaas niet meer bestaande topband. Let op: ultieme fuzzy sound! Oké, als je zoals ik een voorliefde hebt voor lage strakke bas en droge drum, zoals ik het nu maar even omschrijf, kun je niet om het ultieme opnamegeluid van meneer Albini heen! Superstrakke plaat, alhoewel ik hem heb op cd: At Action Park, bij voorkeur het vijfde nummer. Oké, dan de volgende: Songs Ohia. Fantastisch, maakt wat bij me los, kon niet ontbreken in deze lijst aangezien het nummer wat ze bij mijn begrafenis mogen draaien erop staat: Coxcomb red! Zo, dat is eruit! Next: Nomeansno's beste plaat Wrong, ontdekt door een vriend van me op het Grafisch Lyceum, heeft een grote bijdrage geleverd aan mijn persoonlijke ontwikkeling... om sterk in de schoenen te staan, bedoel ik. Als je een nummer kan maken dat een uur duurt dan ben je natuurlijk al briljant, en als het dan ook nog zo vet is... dan beland je dus in mijn lijstje, dat is de reden dat Dopesmoker op 6 staat. Dan even wat anders maar met dezelfde impact als de rest: John Coltrane, mocht ook niet ontbreken, menig werk of expo met deze plaat gemaakt! Goat is de recentste en weer voor mijn verjaardag gekregen van een vriend/buurman die dat nu al niet meer weet; gaat bijna elke autoreis mee! Nee, ik ben niet de grootste Motorpsycho-fan en ga eigenlijk altijd halverwege het concert weer naar huis (maar ze spelen dan ook vaak drie uur...) maar deze samenwerking met Jagga Jazzist vind ik heel erg bijzonder en vind ik de ultieme wegdroommuziek. Om af te sluiten kom ik met een band die alleen maar bestaat uit een drummer en een bassist. Het is zo donker... maar raakt mij qua energie tot op het bot, als er iemand is die met mij deze muziek wil maken, zeg het nu!”

Melvins – 10 Songs (1991)
Cromlech – For Proud Plough Owners Only (1994)
Shellac – At Action Park (1994)
Songs Ohia – The Lioness (2000)
Nomeansno – Wrong (1989)
Sleep – Dopesmoker (1994)
John Coltrane – Olé (1961)
Goat – World Music (2012)
Motorpsycho & Jagga Jazzist Horns – In the Fishtank (2002)
Godheadsilo – The Scientific Supercake LP (1994)