maandag 16 november 2015

maandag muziekdag | 14. de favoriete platen van polderlicht

Loes Diephuis: Memory | B-52's: B-52's

De afgelopen weken hebben we hier lijstjes met favoriete platen van een aantal beeldend kunstenaars opgevoerd. In de laatste aflevering van deze 'serie' is het tijd om zélf openheid van zaken te geven. Voor wat hoort wat, nietwaar? Wat zijn de tien favoriete platen van Loes en John van stichting Polderlicht?

Loes: “In mijn lijstje vooral platen van vrouwen, omdat ik me daar nu eenmaal het meest mee identificeer. De Stem vind ik het belangrijkste in de muziek, die is immers de 'drager' van de emotie of van de boodschap. In veel van mijn keuzes zit een bepaalde gekte: bij The B-52's en CocoRosie is dat heel duidelijk; bij Shannon Wright, Grace Jones en PJ Harvey zit die gekte meer onderhuids. Sommige van de muziekjes die ik hier opnoem heb ik dagen of zelfs weken achter elkaar op repeat gedraaid: heerlijk om de sfeer van zo'n plaat vast te houden tijdens het werk. ”

The B-52's – The B-52's
Grace Jones – Nightclubbing
Shannon Wright – Over The Sun
Susanna & The Magical Orchestra – Melody Mountain
Nico + The Faction – Camera Obscura
Tom Waits – The Black Rider
Brian Eno – Another Green World
Scott Walker – Boychild 1967-1970
CocoRosie – La Maison De Mon Rêve
PJ Harvey – To Bring You My Love


John Prop: flyer voor Polderlicht@home | Tuxedomoon: Half-Mute

John: “Menig kunstenaar gaf het al aan: terugbrengen tot tien is een vrijwel onmogelijke taak. Ook ik heb veel dierbaars (Nico, Captain Beefheart, Nick Cave, ambient) af moeten laten vallen. Op het gevaar af om voor ouwe lul te worden versleten, bestaat mijn lijst voor 90% uit platen van 'vroeger' – zelfs de nieuwste is alweer van acht jaar geleden. Recent spul draai ik uiteraard vaak en met veel plezier maar de écht dierbare platen zijn toch diegenen die zich gedurende vele jaren hebben bewezen als Vrienden Voor Het Leven, die ik door en door ken en die altijd weer even welkom zijn gebleken. Hoezeer ik ook graag naar concerten ga van 'hardere' bands zoals Lightning Bolt of The Ex, op mijn favoriete platen gaat een zekere mate van 'esthetiek' altijd vóór heftigheid. Ik blijf nu eenmaal een vormgever...

In chronologische volgorde:
1. Tangerine Dream: Rubycon [1975] – Teutoonsche oer-electronica. Na een zorgvuldige opbouw van een minuut of zeven geht's los, rechtstreeks de verre kosmos in.
2. Brian Eno: Another Green World [1975] – Als ik maar één plaat zou mogen noemen, dan was het deze. Gezongen liedjes en instrumentale sfeerstukjes wisselen elkaar af als bewoonde en onbewoonde eilandjes tijdens een reis door een surrealistische archipel.
3. Robert Fripp: Exposure [1979] – Mathrock, folk, experimenteel, drones, prog... een bizar allegaartje, ternauwernood bij elkaar gehouden door de scheurende, tokkelende of soundscapende (maar opmerkelijk genoeg nooit solerende) gitaar van heer Fripp.
4. Magazine: Secondhand Daylight [1979] – Venijnige sneer + proggy muziek = 'Punk Floyd'!
5. Siouxsie & The Banshees: Kaleidoscope [1980] – Meest gevoelvolle plaat van de 'ijskoningin van de new wave'.
6. Japan: Quiet Life [1980] – Voorheen ordinaire nichtenrockers gaan 100% voor stijl in de beste Roxy Music-traditie en zanger David Sylvian vindt zijn definitieve (bronzen, lichtelijk hese) stem.
7. Tuxedomoon: Half-Mute [1980] – Virtuoos viool- en saxofoonspel over lekker lullige orgeltjes en simpele ritmeboxen. Half instrumentaal en half met coole, zeg maar nonchalante zang.
8. Swans: Children Of God [1987] – Geweldige afwisseling tussen heel hard en heel zacht, bruut en delicaat, monotoon en melodieus. En waarom twee akkoorden gebruiken als het ook met één kan?
9. Scott Walker: Tilt [1995] – Even duister als experimenteel meesterwerk dat voor mij de deur opende zowel naar 's mans orkestrale songs uit de sixties als naar zijn latere, nog véél duisterdere en experimentelere werk.
10. Vic Chesnutt: North Star Deserter [2007] – Grote kleine man in rolstoel zingt hartverscheurende liedjes over leven en overleven.

Update 15:30 uur: Domenique Himmelsbach de Vries maakte een Youtube-afspeellijst van John's lijstje. U vindt het hier!