woensdag 22 juni 2016

royale opening

Edwin Oudshoorn: Het is 1928, het is feest!  |  Nynke Koster: Pallas Athena

In keurige avondkledij en voorzien van Venetiaanse maskers togen we gisteravond naar Paleis Soestdijk om daar de feestelijke opening-in-stijl bij te wonen van Bal!, een groepstentoonstelling in en rond het voormalige ‘optrekje’ van de Oranjes. De opening was druk, gezellig en uitermate goed verzorgd en we hadden dan ook niets te klagen, of het zou moeten zijn dat de frivole omstandigheden een objectieve kijk op de kunst nogal in de weg zaten – waardoor de grotere, meer uitgesproken bijdragen er bovenuit sprongen. Zoals de installatie Het is 1928, het is feest! (met in stukken gevallen kroonluchter) van couturier Edwin Oudshoorn die – afgezien van een dun scheidingskoordje – vrijwel naadloos overliep in de continue stroom vrolijke gezichten, avondjurken en tuxedo’s. Veruit het beste werk in deze omstandigheden (b)leek Pallas Athena van Nynke Koster in de koninklijke balzaal: twee forse rubberen 'zitbanken' waarop het fijn omhoog staren is naar het marmeren, neoclassisistische (zeg maar gerust: kitscherige) plafond waarvan de banken afgietsels blijken te zijn. In het schemerdonker ontdekten we een laatste, verdekt opgestelde verrassing: Sachi Miyachi bouwde rondom een enorme dode boom een vier etages hoge uitkijkpost van blankhouten balken die mooi contrasteren met de bruinzwarte boombast. Al met al was het een zeer geslaagde opening van een expositie die, al is het maar omdat er nu vier keer zoveel werken te zien zijn, heel wat meer lijkt te beloven dan die van vorig jaar op deze bijzondere plek.

Het kwam hier al eerder ter sprake: Caspar Noyons is bezig met Speed Of Light, een lichtkunstproject van maar liefst 555 meter lengte, waarin hij de tijd die het licht kost om van de zon naar de aarde te 'reizen' voelbaar wil maken. Hij wil het project langs de IJ-noordelijke oever tonen tijdens het komende Amsterdam Light Festival en is daartoe een crowfunding-actie begonnen. Als u wilt ervaren hoe het is om op lichtsnelheid voort te bewegen, kunt u het project hier steunen.

En tenslotte: aanstaande zaterdagavond organiseert super 8mm-filmer Jaap Pieters één van zijn zgn. Cumulus-avonden, dit keer in Cinetol in de Amsterdamse Pijp. Oftewel: een gevarieerd programma met experimentele film- en diaprojecties, installaties en performances van binnen- en buitenlandse kunstenaars. En dat, geheel á la Pieters, in een ongedwongen en prettig chaotische sfeer. Meer info daarover hier.