vrijdag 19 augustus 2016

aandacht maakt...

Laura Bolscher poseert voor haar Ikea-'benenkast'  |  het resultaat  |  Dan Geesin zingend en spelend op het Ikea-parkeerterrein

Het is moeilijk voor te stellen, maar meubelgigant Ikea inspireert kunstenaars. Deze vrije geesten hebben zo hun eigen ideeën over het über-gestandaardiseerde winkelaanbod en de dito inrichting van de meubel-multinational. Laura Bolscher nam de geraffineerde handelsstrategieën van de Zweedse gigant als uitgangspunt voor een installatie die bestaat uit een vijftal compartimenten in de vorm van oplopende trapdelen, in de meeste waarvan (grotendeels zelfgemaakte) attributen van huishoudelijke aard zijn geplaatst. Aandacht maakt is een lichtvoetig werk dat de passant een glimlach wil ontlokken. Het werk is nog een kleine twee weken te zien in onze Inkijk-etalagegalerie in metrostation Wibautstraat.

Kunstenaar/muzikant Dan Geesin – die ook al eens in de Inkijk heeft geëxposeerd – is kritischer. Hij schreef een lied over de typische, doolhofachtige inrichting van elke Ikea-vestiging die elke bezoeker, ook al komt-ie voor slechts een enkele pannenlap, dwingt om langs het complete aanbod te lopen. En het zou Geesin niet zijn als-ie daar niet een metafoor voor het moderne, wel/niet geïndividualiseerde leven in zou zien. Hij toog met zijn trapharmonium naar de Haarlemse Ikea en vroeg aan de filiaalhouder van dienst of-ie zijn lied (‘een cadeau’) in de winkel ten gehore mocht brengen, maar zoals te verwachten kreeg hij njet op het rekest. En dus speelde hij het Ikea-lied op het Ikea-parkeerterrein (en stiekem óók in het Ikea-restaurant...) De hele exercitie werd op video vastgelegd en resulteerde in een tragikomische aflevering van Geesins Bonfire Monologues, die u hier kunt bekijken.