maandag 9 januari 2017

inkijk | inkijk

Lillian Vlaun: 12°32'19.7''N 70°3'47.5''W   |   Jonas Vorwerk: Light Studies

Kent u de mop van die etalagegalerie die moest sluiten? De renovatiewerkzaamheden aan de Amsterdamse metrostations van de zgn. Oostlijn liggen in no time hopeloos achter op schema. Ons hoort u daarover niet klagen, want dat betekent dat afgelopen weekeinde ‘gewoon’ weer een nieuwe expositie in onze Inkijkgalerie in station Wibautstraat kon worden ingericht: 12°32'19.7''N 70°3'47.5''W van Lillian Vlaun. De coördinaten in de titel verwijzen naar Lillians geboorte-eiland Aruba, waar zij merkwaardige blauwroze rotsblokken op het strand ontdekte. Gefascineerd door deze vreemd gekleurde rotsen ging ze op onderzoek uit naar de herkomst ervan, om tot de nogal ontnuchterende bevinding te komen dat die stenen daar alleen maar lagen om stranderosie te voorkomen. Wat begon met opwinding eindigde dus enigszins met een kater – en het is precies die discrepantie die Lillian in haar werk poogt te ‘vangen’. Maar ook voor wie deze achtergrond niet kent oogt 12°32'19.7''N 70°3'47.5''W, bestaande uit papier maché ‘rotsblokken’ die beplakt zijn met precies die kleurige texturen die hun geheimzinnige inspiratiebronnen op Aruba kenmerken, uiterst intrigerend.

Aan Jonas Vorwerk dit keer de beurt om in de Inkijk in station Weesperplein te exposeren. Jonas, vorig jaar één van de zeven exposanten(-duo’s) in onze expositie Lichtbaden, experimenteerde afgelopen jaar met computercodes en zelfgenererende systemen. Dat resulteerde in een serie 'lichtschilderijen': panelen met daarop reeksen aan- en uitfloepende ledlichtjes, die als een soort grove pixels een continue bewegende compositie vormen. In dezelfde stijl maakte Jonas voor de Inkijk een forse kubus. De lichtpatronen lopen door over alle zijdes: het hele ding is dus feitelijk één doorlopend 'canvas'. Light Studies valt op, is kleurrijk en lééft. Beide exposities zijn te zien tot en met vrijdag 3 maart. En daarna zien we wel weer verder...

nb Het was een weekend waarin we onze aandacht moesten zien te verdelen tussen de ondergrondse en de underground. In Paradiso traden, tussen zaterdag 12.00 uur en zondag 12.00 uur, maar liefst tachtig (!) acts uit de ‘alternatieve’ Nederlandse muziek-scene aan. In de zeven, acht uur die we van die strak georganiseerde 24 uurs-marathon hebben meegekregen zagen we goede tot geweldige optredens van HWRH, Kanipchen-Fit, The Ik Jan Cremers, The Sweet Release Of Death, Zea, Deutsche Ashram, Blue Crime, Katadreuffe en – als slagroom op de taart – het nimmer teleurstellende en altijd van speelplezier overlopende The Ex. Mede dankzij de vele aanwezige vrienden en bekenden en de fantastische sfeer ontpopte Van Onderen zich tot een volstrekt unieke nieuwjaarsreceptie. Volgend jaar weer, graag!