woensdag 25 januari 2017

waarheen vanaf hier...

Neonobject van Yael Bartana bij Stigter van Doesburg  |  Video van Paulien Oltheten bij Annet Gelink 

Zes gerenommeerde galerieën in de Amsterdamse Jordaan hebben hun handen ineen geslagen en een bijzondere simultaantentoonstelling met een overkoepelend thema geïnitieerd. Er werd een onafhankelijke curator aangesteld die vijfentwintig kunstenaars uit de zes verschillende ‘stallen’ gelijkelijk verdeelde over alle galeries. Een uniek geval van solidariteit in moeilijke (kunst-)tijden. Passend, want ‘solidariteit’ (of het gebrek daaraan) vormt één van de thema’s in de tentoonstelling Where Do We Go From Here? die, naast commentaar, mogelijke antwoorden poogt te bieden op de huidige neoliberale/egoïstische en populistische/xenofobe tijdgeest. Ondanks de zware gesamt-thematiek resulteert Where Do We Go From Here? in een uiterst prettige, afwisselende kunstwandeling. Naast schilderijen, fotografie, installaties zagen we een aantal erg sterke videowerken. We lichten er een paar uit:

1. Van Paulien Oltheten is een aantal videofilms te zien die zij maakte in die Europese lidstaten waar het economische tij niet meezit en de lasten van de globalisering het meest voelbaar zijn, zoals Griekenland en Macedonië. Zo zien we een Griekse vrouw op leeftijd die moppert op de migranten die ‘s avonds in haar portiek rondhangen en daar allerlei etensresten achterlaten. Want zij moet dat allemaal weer opvegen! Ook fraai: sjofel geklede bejaarden die fitnessen op/aan een houten zitbank waar Kapitalism op staat gespoten. De films combineren een frisse blik met mededogen.
2. Eén van de onderdelen van Cristina Lucas' multimedia-installatie Surplus Value is een registratie van de veiling van de originele manuscripten en proefdrukken van Karl Marx bij Sotheby’s. Das Kapital ging voor kapitalen de deur uit...
3. Het laatste en misschien wel beste werk dat we zagen is Tear Down and Rebuild van Jasmina Cibic. In het voormalige Paleis van de Yoegoslavische Federatie in Belgrado, een fantastisch staaltje stalinistische architectuur vol kleurrijke mozaïeken, gaan vier stijlvol, zij het wat ouderwets geklede vrouwen een debat aan over architectuur. Het opbouwen of juist neerhalen van architectuur blijkt een beproefde manier om staatsideologieën (communistisch, kapitalistisch, fascistisch, islamitisch) uit te dragen. De wat overdreven acterende dames putten daarvoor uit citaten uit toespraken van uiteenlopende figuren als Albert Speer, Adolf Hitler, Frank Lloyd Wright, Margaret Thatcher en Ronald (‘Tear down that wall!’) Reagan. Hier het eerste stukje van vijftien fascinerende minuten.